6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Hububat hasadı erken başladı

Samsun'un Bafra Ovası'nda 22 bin hektar alanda ekimi yapılan buğdayın hasadına, geçen senelere oranla 1 hafta önce başlandı. 

Bafra İlçe Tarım Müdürü Ahmet Dursun, Bafra Ovası'nda çiftçinin 115 köyde ve 4 beldede 22 bin hektar alanda buğday yetiştiriciliği yaptığını, ekili alanların yüzde 85'ine yakın alanın biçerdöverle hasat edildiğini, 155 biçerdöver ve 250 biçerdöver operatörü ile hasat çalışmalarına başlandığını söyledi. Bafra'nın ova kısımlarında dekara ortalama 700 kilogram, kırsal alanda ise dekara 400 kilogram buğday beklediklerini belirten Ahmet Dursun, birim alandan daha fazla gelir elde etmek için İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin Samsun İl Tarım Müdürlüğü ekipleri ile birlikte çalışmalarını aralıksız devam ettirdiğini kaydetti. Dursun, "Genelde Bafra ilçesinde buğday hasadı 1 Temmuz tarihinde başlardı. Bu sene havaların iyi gitmesi nedeniyle buğday hasadı 1 hafta erken başladı. Bu sene Bafra ilçesinde 110 bin ton buğday rekoltesi bekliyoruz. 22 bin dekar alanın 170 bin dönüm dekarı biçerdöverler ile bu sene hasadı yapılacaktır. 1 dönüm buğday ekili alandan 700 kilogram şuan başlangıç hasatlarında elde ettik" dedi. 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca açılan biçerdöver operatörü eğitimi ya da G sınıfı sürücü belgesi almayanlara kesinlikle biçerdöverle hasadı yaptırmayacaklarını kaydeden Dursun, "Mahsul olmadan önce hububat hasadına kesinlikle girilmeyecek. Aksine davrananlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Bu seneki hububat hasadındaki dane kaybı yüzde 2 olarak belirlendi. Biz bu oranı, ekiplerimizle sürekli denetim yapıp, yüzde 1 ve daha aşağıya düşürmeye çalışacağız. Ekiplerimiz, yaptıkları denetimlerde biçerdöverlerin hasat edeceği her tarla için mahsulün durumuna göre, biçerdöverlerin yeniden ayarlanmasını sağlıyor. Operatörlerimiz olgunlaşmayan ürünleri hasat etmemeli, rutubetin çok fazla olduğu günlerde ve yağışlı havalarda hasat yapmamalıdır. Bir tarladan diğer tarlaya geçerken, biçerdöverler mutlaka kontrol edilmelidir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2008 Perşembe 14:15:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?