2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

İHL'lilerden Vezirköprü'ce sözlük

ÖĞRENCİLERDEN VEZİRKÖPRÜ'CE SÖZLÜK

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde İmam Hatip Lisesi öğrencileri dil ve anlatım dersi proje ödevi olarak "Vezirköprü'ce sözlük" oluşturdu.

Vezirköprü Anadolu İmam Hatip Lisesi Anadolu 11 A sınıfı öğrencilerinden Merve Ateş, Seçgül Ünal, Sadık Saran, Naşit Kurtoğlu, Mustafa Özer, dil ve anlatım dersinde proje ödevi olarak aldıkları ödevde Vezirköprü'ye has kelimeleri derleyerek bir sözlük hazırladı.

Yaklaşık 94 köyden derlenen 700'ü aşkın kelimeden sadece Vezirköprü'de kullanılanlarının çok olduğunu belirten Edebiyat Öğretmeni Mustafa İlhan, "Öğrencilerime bu ödevi verirken bu kadar çok kelimenin bulunacağını tahmin etmemiştim. Bu projeyle öğrencilerimin Türk dilinin zenginliğini fark etmelerini amaçlamıştım. Yurdumuzun bir ilçesinde 900 farklı kelimenin kullanılması, Türk dilinin ne kadar zengin bir dil olduğunu anlamamıza yeter de artar. Proje sırasında öğrencilerimin bu ödevi büyük bir hevesle yaptıklarını gözlemledim. Günümüzde öğrencilerin araştırma ödevlerini hazır kaynaklardan alıp kendileri yapmış gibi getirmelerine alışmıştık. Fakat bu projede öğrencilerin hazır kaynak olmamasına rağmen zevkle araştırma yaptıklarını görmek beni heyecanlandırdı" dedi.

Vezirköprü'ce sözlükten bazı kelimeler şöyle: (abıla-abla ), (ağu-zehir), (anaşım-kızım), (aşlık-mutfak), (badik-kaz yavrusu), (bandik-iş elbisesi), (başlak-saçı açık), (bayak-az önce), (bazilla-bezelye), (belleme-etek), (bezek-kemer), (bük-fidan), (cimcik-erişte), (comba-erkek manda), (çohal-kızılcık), (dobak-kel), (eşikbaşı-balkon), (fisürtü-isilik), (garalık-önlük), (gıgık-yumurta), (gıldır-domates), (gış-kar), (irelüğün-geçen gün), (köşe-banyo), (lülük-sürahi), (maraz-sarı), (okloç-oklava), (öğan-salon), (perzü-şeker pancarı), (pıtıl-ekmek), (savuş-git), (soğutmaç-termos), (şip ol-hızlı ol), (tımman-pijama), (uğra-un), (yedek-çaydanlık)."

ÖĞRENCİLERDEN VEZİRKÖPRÜ'CE SÖZLÜK
İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2009 Cuma 11:17:01
Güncelleme :6 Kasım 2009 Cuma 16:35:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?