6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

İhracatçılar cari açıktan rahatsız

Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Karadeniz Hububat-Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Fahrettin Ulusoy, "Hepimizi rahatsız eden bir cari açık var" dedi.

1998 yılından bu yana Türkiye'nin, ekonominin lokomotifi olan ihracatın desteklenmesi neticesinde dünyanın büyük ihracat ülkeleri arasında ilk 15 içerisine girdiğini belirten Fahrettin Ulusoy, 1998 yılında komşu ve civar ülkelerde yapılan ticaretin toplam ihracattaki payı yüzde 9 iken yüzde 20'lere çıktığını hatırlattı.

Otomobil sektöründe binek otoda 6., ağır vasıtada 2., otobüs üretiminde ise 1. sırada yer alınmasının büyük bir başarı olduğunu vurgulayan Ulusoy, 1960 yılında montajla başlayan sektörün şuan devasal bir konuma geldiğini belirtti.

Dünyanın hayranlıkla izlediği ve ivme kazanan tekstil ile hazır giyim sektöründe Dünya Ticaret Örgütü'nün bazı kısıtlamalarının, Çin ve Hindistan'ın amansız rekabetine rağmen ihracatta önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Ulusoy, parlayan bir sektörün demir çelik sektörü olduğunu, 2023 yılı için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin hayal olmayacağının üzerinde durdu. Ulusoy, "Hepimizi rahatsız eden bir cari açık var. Bazı şeyleri önlemek için fedakarlık gerekmekte. Siz ithalatı engellemek için bir takım kısıtlamalar koyarsanız, bu sefer bunun karşılığında başka bir bedel ödersiniz. A malını Türkiye'nin ithalini yasaklarsanız, A malının iç piyasadaki değerini olumsuz etkilerini göz önüne almak zorundasınız" diye konuştu.

Ulusoy, öngörülün ticaret şekillerinin yüzde 100 ideal demenin mümkün olmadığını, bazı gerçeklerden ise kaçılamayacağını kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2008 Cumartesi 15:23:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?