4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

İhracatta 'mesai' sıkıntısı

İHRACATTA 'MESAİ' SIKINTISI

Samsun'da acenteler, Zirai Karantina Müdürlüğü'nün 24 saat mesai yapmaması nedeniyle ihracatın sekteye uğradığını ileri sürerken, Zirai Karantina Müdürlüğü ise her şeyin kanun kapsamında yapıldığını, acentelerin taleplerinin yasal olmadığını savundu.

Türkiye'nin 7 çıkış kapısından biri olan Samsun Limanı'nda 'mesai sıkıntısı' yaşanıyor. Türkiye'nin birçok noktasından gelen ve Rusya'ya ihraç edilen ürünler, Zirai Karantina Müdürlüğü'nün akşam 21.00'da sona eren mesai uygulaması nedeniyle sıkıntı çekiyor. İhracat işiyle uğraşan acenteler, bu durumun hem kendilerini hem de ihracatçıyı mağdur ettiğini iddia ederek, 24 saat mesai uygulaması istiyor.

Acentelerin, Samsun Zirai Karantina Müdürlüğü'nün saat 21.00'dan sonra inspektör görevlendirmediği, bu nedenle gemilerin beklediği, bozulacak ürünlerin sabaha kadar bekletildiği yönündeki şikayetlerinin Zirai Karantina Genel Müdürlüğü'nce incelemeye tabi tutulduğu öğrenilirken, Zirai Karantina Müdürü İsmail Tüzün ise uygulamalarının tamamen kanunlar, yönetmelik ve tüzük kapsamında yapıldığını savundu.

"İHRACATÇIYA TAVIR"

Vira -M Gemi ve Konteyner Acenteliği Temsilcisi Mustafa Yıldırım, Zirai Karantina Müdürlüğü'ndeki keyfi uygulamalar nedeniyle birçok yere şikayette bulunduklarını, ihracatçı acenteler olarak mağdur olduklarını söyledi. Mart ayından itibaren saat 21.00'a kadar inspektör görevlendirmelerinin getirildiğini, bu nedenle gerekli onayı alamadıkları için ürünün bir sonraki günü beklemek zorunda kaldığını belirten Mustafa Yıldırım, başka illerdeki Zirai Karantina Müdürlüklerinin 24 saat esasına göre çalıştığını

belirtti. Tüzün, "Bu konuda başvurularımızı yaptık ama bir türlü netice alamadık. Samsun'da çok büyük potansiyel var. Bu potansiyeli kullandırmayan bir kurum var. Gelir kaybı yaşıyoruz. Müdürlük '8 saatten fazla çalıştırmam' diyor. Daha önce 24 saat esasına göre çalışılıyordu. Mart ayından itibaren uygulama kaldırıldı. Keyfi olarak ihracatçıya tavır aldılar" dedi.

"ACENTENİN İSTEĞİ KANUNA AYKIRI"

İddialarla ilgili açıklamalarda bulunan Zirai Karantina Müdürü İsmail Tüzün, görevlerinin bilincinde olduklarını, 1 Mart'tan itibaren mesai inspektör görevlendirmesini saat 21.00 ile sınırladıklarını, güvenlik, inspeksiyon için elverişli şartların temin edilmesi, inspektörlerin yoğun akşam mesaisinden dolayı hassasiyetinin kaybolacağı gibi nedenlerden yeni uygulamanın başlatıldığını kaydetti. Gece uygulamasının tamam belli ölçülerde idarenin inisiyatifinde olan bir şey olduğunu ifade eden Tüzün, şunları kaydetti:

"Mesai saatini 1 saat geri çekmemizden dolayı tepki aldık. Ama iş uzadığında memurlar saat 12.00'a kadar çalışıyor. Bazı firmalar bizi şikayet etmiştir, hissidir. Genel müdürlük aracılığıyla iki memur inceleme yapmak için geldi, uygulamamızın mevzuata aykırı olmadığına dair rapor sundular. Olayda bazı firmalar başıboşluktan, disiplinsizlikten yanalar. Kendilerini yeni uygulamaya adapte etmelerini istedik. Bazı firmalar maalesef buna uymak istemiyor. Eşit, adil bir şekilde hizmet vermekten yanayız. 'Benim

aracım şu saatte gelecek, şu saatte burada olacak' deseler sorun kalmayacak. Karantina yönetmelik ve tüzüğüne tabiyiz. Şuan bile fazla mesai için valilik oluru aldık. Diğer uygulama için ise olura tabiyiz. Acentenin isteği kanuna aykırıdır. Acentelerin isteği kanunsuzdur. Devlet memuru 40 saat mesai yapmakla yükümlüdür. Bunun için de fazla mesai vermek zorundayım. Böyle bir yetkimiz yok. Kanunen fazla bir mesai imkanımız olsa yapabiliriz. Memur şikayet etse, hakkımızda soruşturma açılır. Memurun çalışacağı

mesai süresi bellidir. Bunun dışına kimse çıkamaz. Biz, ihracatçılarımız için gerekli kolaylı sağlıyoruz. Ama kimse kanunun dışında bir şey talep edemez. Keyfi uygulamamız yoktur, varsa hakkımızda zaten soruşturma açılır."

Ürünlerin çürüdüğü yönündeki şikayetlere cevap veren Tüzün, tarladan ürünün toplanmasının ardından 11 gün sonra kendilerine ulaştırıldığını, bitki sertifikasının üründen önce düzenlendiğini, ürünün kendilerine sonradan ulaştırıldığı gibi birçok hatalı uygulamayla karşılaştıklarını, kendilerinde hiçbir gecikmenin yaşanmadığını da sözlerine ekledi.

İHRACATTA 'MESAİ' SIKINTISI
İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2010 Çarşamba 11:23:02
Güncelleme :28 Nisan 2010 Çarşamba 15:37:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?