6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

İhtilalin 28. yıl dönümü

KESK Dönem Sözcüsü Ahmet Kesik, "Türkiye, darbecileri anayasayla koruyan yegane ülke olmanın ayıbıyla yaşamaktadır" dedi.


12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nin üzerinden tam 28 yıl geçtiğini, aradan geçen 28 yıla rağmen Türkiye'ni ne darbecilerle hesaplaşabildiğini ne de 12 Eylül'ün ürünü olan 1982 Anayasası'ndan kurtulabildiğini belirten Ahmet Kesik, dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde darbeciler ve darbe hukukunun Türkiye'deki gibi el üstünde tutulmadığını kaydetti. "Türkiye, darbecileri anayasayla koruyan yegane ülke olmanın ayıbıyla yaşamaktadır" diyen Kesik, "Darbecileri yargılayalım, 12 Eylül hukukundan kurtulalım. 12
Eylül askeri darbesi sadece gözaltılarıyla, işkenceleriyle, cezaevleriyle ve idamlarıyla değil, günümüze kadar etkisini hissettiren hukuksal ve hukuk dışı kurumlarıyla da hayatlarımızı etkilemiştir. Bugün Türkiye'nin gerçek anlamda özgür ve demokratik bir geleceğe doğru adım atabilmesinin ilk koşullarından birisi başta 12 Eylül darbesini gerçekleştiren generaller olmak üzere dönemin tüm sorumlularının yargılanmasıdır" diye konuştu.


Bugüne kadar darbecilerin yargılanmamış olmasının gerekçesinin hukuki olmadığını ve siyasi gerekçelere dayandığını ifade eden Kesik, darbecileri koruyan Anayasa'nın geçici 15. maddesinin evrensel hukuk değerleriyle bağdaşmadığını ve meşru olmadığını savundu.

iha
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 15:20:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?