2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

İki Büyük kutlama Samsun'da yapılacak

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "19 Mayıs 1919 tarihinin 90. yılı kapsamında bu yıl Samsun etkinliklerinden başlayarak ve TBMM'nin kurulduğu 23 Nisan 1920 tarihinin 90. yılına dönük olmak üzere 1 yıllık süre içerisindeki kutlama programı 90. yıl etkinliklerini Samsun'dan başlatıyoruz" dedi.


Vali Güzeloğlu başkanlığında, "19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı" kutlama programına ilişkin yapılacak çalışmalar ve etkinliklerle ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Valilik Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıya Vali Güzeloğlu'nun yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Vali Yardımcısı Taner Genç, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Tahsin Nas, Gençlik ve Spor İl Müdürü Şahin Eker, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal ile Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal işler Daire
Başkanı Necmi Çamaş katıldı.


Toplantıda konuşan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, 19 Mayıs 1919'un Türk milletinin kurtuluş ve kuruluşa giden yolda milletin tarihini değiştirdiğini, 'bitti' denilen ve dünya tarihinden silinmek istenen bir milletin yeniden doğuşunu milletiyle beraber müjdelediği bir tarih olduğunu belirtti.

Her yıl Samsun'da kutlanan 19 Mayıs'ın bu yıl 90. yılı olması itibariyle etkinlik ve kutlama kapsamının önemli ölçüde genişletildiğini dile getiren Vali Hasan Basri Güzeloğlu, "Bu yılki etkinlikleri daha farklı yapmak adına uzun süredir Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte yoğun bir çaba içerisindeyiz. Bu yıl kutlamalar ve etkinliklerde önemli bir yıl olduğunu belirtmek istiyorum.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 90. yılı nedeniyle ve bir asra yaklaşan önemli bir tarihin habercisidir. 19 Mayıs 1919 tarihinin 90. yılı kapsamında bu yıl Samsun etkinliklerinden başlayarak ve TBMM'nin kurulduğu 23 Nisan 1920 tarihinin 90. yılına dönük olmak üzere 1 yıllık süre içerisindeki kutlama programı 90. yıl etkinliklerini Samsun'dan başlatıyoruz.

Hem 19 Mayıs'ın hem de TBMM'nin kuruluşu ile birlikte 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı'nın 90. yılını kutlamış olacağız. TBMM'nin kuruluşunun 90. yılı kutlamaları 19 Mayıs'ta Samsun'da başlayarak 1 yılı kapsaması kararlaştırıldı. Kutlamalar ise TBMM himayesinde yapılacak. İki büyük kutlamayı ve anmayı Samsun'dan başlatmış oluyoruz. Bu yıl kutlayacağımız etkinliklerde TBMM Başkanı Köksal Toptan ve bakanlarımız da bizlerle birlikte olacak" diye konuştu.


Kutlamalar kapsamında 17 Mayıs'ta İstanbul-Samsun feribot yolculuğunun yapılacağına işaret eden Güzeloğlu, yolculuğa Köksal Toptan ve bakanların yanı sıra, Samsun Valiliği olarak kendilerinin de katılacağının altını çizdi.

"2 BİN KİŞİLİK GÖSTERİ"
Feribot yolculuğunun 24 saat süreceğini kaydeden Hasan Basri Güzeloğlu, şunları söyledi:


"Büyük Önder'in yaptığı yolculuk anısına her yönüyle değerlendirilebilir olarak düşünüyoruz. Bu yıldan itibaren Atatürk'ün Samsun'a ayak bastığı Kurtuluş Yolu merkezimiz olacak. 90. yıl anısına bu yıl bin metrelik bir bayrağın ve onu kucaklaşacak binlerce öğrencinin kucaklaştığı ve Samsun adına tarihi bir etkinlik olarak planlanmıştır. 19 Mayıs sabahı Türkiye ve dünyada ilk gösterime konu edilecek Büyük Önder Atatürk ve 18 silah arkadaşının Samsun'a çıktığı anın ve tarihin coşkusunu bizlere taşıyacak çok büyük bir çalışma ve hazırlık gerçekleştirdik.

Yaklaşık 2 bin öğrencinin ve vatandaşların da katılımıyla Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nün tüm Türkiye'deki sanatçıları ve her düzeydeki elemanlarının katkısıyla çok büyük bir organizasyon gerçekleştirdik.

O coşku gösterisi Kurtuluş Yolu'nda sahnelenecek. 100'ü aşkın üniversite konseyinin katılımıyla binlere aşkın üniversite öğrencileri o coşkuyu bizlerle birlikte yaşayacaklar. Ulusumuzun gururu olan Türk Yıldızlarının ve mehter gösterileri
yapılacak."


90. yıl kutlamalarının ağırlıklı olarak Kurtuluş Yolu'nda yapılacağını açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise Kurtuluş Yolu'nu ilerleyen zamanlarda Cumhuriyet Meydanı ve Yaşar Doğu Spor Salonu'nu da içine alacak şekilde meydana getirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Misafirlerin konaklama yerlerinin yeterli olup olmadığı sorusu üzerine Yılmaz, misafirlerin konuk edecek yerlerin düşünüldüğünü, bununla ilgili bir sorununu olmayacağını dile getirdi.

İha
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 16:22:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?