6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

İkinci el araç satın alırken dikkat

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, ikinci el araç satın almadan önce mutlaka aracın motor ve şasi numaralarını yetkili kuruluşlara kontrol ettirilmesi gerektiğini söyledi.

Çalıntı araçlara karşı uyarılarda bulunan Kadir Gürkan, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın 8 Mart 1986 Tarih ve 19041 Sayılı Resmi Gazete'de yayınladığı tebliğ ile MMO'nun motorlu taşıtların motor ve şasi numaralarının orijinalliğini değerlendirme konusunda yetkilendirildiğini hatırlattı.

Gürkan, oda bünyesinde ikinci el araç alan vatandaşlara motor ve şasi numaralarının orijinallik raporlarını uzman makine mühendisi tarafından verildiğini kaydetti.

"İkinci el araç satın almayı tercih eden vatandaşlarımız, aracı satın almadan önce mutlaka aracın motor ve şasi numaralarını yetkili kuruluşlara kontrol ettirilmeli" diyen Gürkan, "Kontrol, ileride doğabilecek olumsuzlukların önüne geçilebilmesi adına önem taşımaktadır. Araçların tanıtım işareti olan motor ve şasi numaralarının özellikle hırsızlık olayları sonucunda değiştirilerek söz konusu araçların vatandaşlara satılabildiği unutulmamalı. Motor ve şasi numaralarının yetkili kuruluşlar tarafından
satın alma öncesi kontrol edilmesi, vatandaşlarımızın mağduriyetini engelleyeceği gibi, araç hırsızlık olaylarının da azalmasını sağlayacaktır" diye konuştu.

Araçlarınızda tadilat yapmadan önce mutlaka uzman bir makine mühendisinin görüşünün alınması gerektiğini ifade eden Gürkan, şunları söyledi: "Araçlarında motor değişimi yapmak isteyen, çürüme, korozyon , trafik kazası gibi nedenlerle şasi tadilatı yapmak zorunda kalan araç sahiplerinin mutlaka Makina Mühendisleri Odası SMM Büro Tescil Belgesi'ne sahip uzman makine mühendislerinden veya MMO şubelerinden bilgi almaları ve bu bilgi doğrultusundan işlem yaptırmaları gerekmektedir. Aksi durumlarda araçlarda yapılan tadilatlar 'Araç İmal Tadil ve Montaj Yönetmeliği'ne aykırı olabilmekte ve araç sahibi vatandaşlarımız maddi kayıplara uğramaktadır."

Gürkan, sorun yaşamak istemeyen araç sahiplerinin uzman görüşüne başvurmalarının her zaman yararlı olacağını dile getirdi.

.
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2008 Perşembe 15:13:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?