19
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

İlaçlardaki boya zehirli mi?

Bazı ilaçlara renklendirmek için katılan boya maddelerinin sağlığa zararlı olduğu iddia edildi.

Tüketici Hakları Derneği Samsun Şubesi Başkanı ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, ilaçlara katılan boyaların birçok ülkede yasaklandığını, ancak Türkiye'de boya maddelerinin hala kullanılmasının tüketicileri tedirgin ettiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı Eczacılık Genel Müdürlüğü ile Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü'ne dilekçe gönderen Dr. Dinççağ, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen boyaların ilaçlarda kullanılmasına açıklık getirilmesini istedi.

İlaçlara katılan katkı maddelerinin alerjik reaksiyonlara neden olduğunu ifade eden Dr. Dinçağ, "Bu boya maddesi astım krizlerini tetiklemekte ve ciltte kaşıntıya neden olmaktadır. Bazı ülkelerde, E-102 alerjik reaksiyonlar yaptığı ve tyroid bezinde tümöre neden olduğu için yasaklanmıştır. Yine E-104 Quinoline yellow boyası saç bakım ürünlerinde bulunmakta, kolonya üretiminde kullanılmakta olup cilt iltihapları yaparak insan sağlığına zarar vermektedir.

E-107, E-122 azurobine İsveç, Norveç, Amerika ve Avusturya'da yasaklanmış boya maddeleridir. E-127 eritrocin zehirli guatra neden olmaktadır. Tyroid kanserine yol açabileceği için Avusturya, Amerika, ve Norveç'te yasaklanmıştır. Özellikle ilaçlarda kullanılan boya maddeleri kaldırılmalı ve üzerine sağlık açısından ne gibi problemler oluşturduğu tüketiciye bilgi olarak kutusunda belirtilmelidir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2005 Perşembe 11:50:39
Güncelleme :24 Kasım 2005 Perşembe 13:54:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?