6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

İlk yerel planetaryum açıldı

Türkiye'de 2 adet bulunan ve 2'si de yabancı firmalar tarafından yapılan milyon dolarlık planetaryumun 3.'sü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) yerel imkanlarla daha ucuza mal edilerek hizmete sunuldu.


Gözlemevini çalışmalarını tamamlayan OMÜ Astronomi Kulübü, yaklaşık 300 bin YTL maliyetle, en ucuz 1 milyon dolara mal edilebilen planetaryumu (gezegenevi) hizmete soktu. Kurupelit Yerleşkesi'ndeki gözlemevi alanında oluşturulan plateryum, Türkiye'de ilki 1975 yılında Tuzla'da askeri amaçlı kuruldu. İzmir'de 2 ay önce yabancı firmalar tarafından bir kolejde eğitim amaçlı Türkiye'de 2.'si kurulan plateryumun 3.'sü ise OMÜ'de tamamen yerel imkanlarla uzun uğraşlar sonucu meydana getirildi. Gözlemevindeki açılış töreninde konuşan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, asırlardır uzayın derinliklerini insanoğlunun anlamaya çalıştığını kaydetti.


Projeden sorumlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Kalkan, OMÜ planetaryumun Türkiye'de 3. ve yerel imkanlarla yapılan ilk planetaryum olduğunu kaydetti. Planetaryumun milyon dolarlık projeler olduğunu ve fiyatı nedeniyle yapımının zor olduğunu ifade eden Kalkan, kendilerinin çeşitli desteklerle yaklaşık 300 bin YTL'ye mal etmeyi başardıklarını kaydetti. Kalkan, Türkiye'de ezberci eğitimin olduğunu, planetaryumun uygulamalı eğitim için önemli olduğunu vurguladı.
Astronomi Kulübü Üyesi Kübra Eroğlu tarafından planetaryumun açılışının yapılmasının ardından gösteri düzenlendi. Prof. Dr. Bernay ve diğer katılımcılar yere oturarak gösteriyi izledi. Karanlık ortamda kubbeli beyaz tavana yapılan yansıtmayla gerçekleştirilen gösteri izleyenleri büyüledi.

.
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 11:33:34
Güncelleme :17 Haziran 2008 Salı 12:28:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?