6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

İlkadım'da Bayram hazırlıkları başladı

İlkadım Belediyesi, Kurban Bayramı'nı vatandaşların huzur içinde geçirebilmesi için hazırlıklara başladı.
İlkadım Belediyesi'nce Kalkanca-Karasamsun mevkisinde, Sahra Sıhhiye Okulu Eğitim Merkez Komutanlığı arkasında bulunan alanda kurban satış noktası oluşturuldu. Kurbanlık satışı sadece belediyenin kontrolündeki bu yerlerde yapılacak. Vatandaşlar, kurban alanları için İlkadım Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'ne başvurabilecek. Satış yerlerinin belirlenmesinden sonra, satıcılar kendilerine tahsis edilen çadırlara kurbanlıklarını yerleştirebilecek .
Kurban satış yerleri zabıta tarafından 24 saat denetim altında tutulacak. İlkadım Belediyesi Veteriner Hizmetleri Birimi ve İl Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi veteriner hekimleri tarafından da düzenli olarak denetlenecek. Alana getirilen kurbanlıkların zabıta ve veterinerlik birimi çalışanları tarafından küpe ve menşei şahadetnameleri ile sağlık raporu kontrol edildikten sonra girmesine izin verilecek. Kontrolünün yapıldığına dair kulaklarında kimlik küpesi olmayan kurbanlık hayvanların satışına kesinlikle izin verilmeyecek. Ayrıca belediye ekipleri tarafından kurban pazar ve kesim yerlerinde belediyeye ait tartılarla da, vatandaşların alacakları kurbanlıkların kilo kontrollerini yapabilmelerine yardım edecek. Belediye zabıta ekipleri de satış yerinde hayvanların küpe ve menşei şahadetnameleriyle sağlık raporu kontrollerini yapacak.

KURBAN KESİM YERLERİ
Kurban kesim yerleri ise Necatibey İlköğretim Okulu Bahçesi, Kazım Orbay İlköğretim Okulu Bahçesi, Çıraklık Eğitim Merkezi, Kalkanca-Karasamsun mevkisi Sahra Sıhhiye Okulu Eğitim Merkez Komutanlığı arkasında bulunan yerlerde yapılacak. Vatandaşlar, kesim noktalarında veteriner hekimler kontrolünde, uzman kasaplarla kesim işlemlerini gerçekleştirebilecek. Belirlenen alanlar dışında hayvan satımı yapanlar ve hayvan kesimine tahsis edilen yerler dışında kesim yapan kişilere, Kabahatler Kanunu'na göre cezai işlem uygulanacak.
Belediye sağlıklı şartlarda kurban kesimi oluşturmak için, temizlik işleri, fen İşleri ve zabıta müdürlüğü personellerinden oluşan 45 kişilik ekiple Kurban Koordinasyon Merkezi'ni kurdu. Vatandaşların tüm ihtiyaçlarını ve sıkıntılarını karşılayacak olan Kurban Koordinasyon Merkezi bu anlamda önemli bir boşluğu doldurarak danışmanlık görevini yürütecek.

TEDBİRLER ÇEVREYE VE HALK SAĞLIĞINA YÖNELİK
Belediye, mahalle araları, sokaklar, caddeler, meydanlar, park gibi umuma ait yerler, kapıları sokak ve caddelere açılan bina önleri gibi yerlerde kurban kesimine kesinlikle müsaade etmeyecek. Belirlenen kesim yerleri dışında mahalle araları, sokaklar, caddeler, meydanlar, park gibi umuma ait yerler, kapıları sokak ve caddelere açılan bina önleri gibi alanlarda kurban kesimi yapanlara Kabahatler Kanunu'nun 41'inci maddesine göre 58 YTL para cezası uygulanacak. Ancak, kesim için uygun olmak şartıyla kendisi, komşusu veya bir başkasının bahçesi ya da mülkünde kurban kesmek isteyenler, sokak ve caddelere taşımamak ve çevre-sağlık kurallarına uymak kaydıyla kurbanlarını kesebilecekler.
Kurban Bayramı'nda günün anlamına ve ülkeye yakışan görüntüler içinde kurban hadisesini yaşatmak için çalışmalarına başlayan İlkadım Belediyesi, özellikle kurban kesim yerlerinde daha hijyenik şartlarda kurban kesim ortamı oluşturacak. Kurban satış yerlerinin kurban pazar yeri ve kesim yerlerinde vatandaşların ve satıcıların daha rahat şartlara kavuşmaları için hijyenik şartlarda oluşturulacak olan satış ve kesim yerlerinde kurulan ekiple bir gün öncesinden bölgede ilaçlama yapılarak dezenfekte çalışmaları yerine getirilecek. Kurban ve satış yerleri ilaçlama ve dezenfekte çalışmalarından sonra temizlik işleri ekipleri tarafından yıkanacak.

ALO BOĞA KAÇTI TİMİ OLUŞTURULDU
Ayrıca belediye, Kurban Bayramı'nda vatandaşların kurbanlıkların kaçma durumuna karşı 'Alo Boğa Kaçtı' hattını kurdu. Kaçan büyükbaş kurbanlıkları 'sakinleştirici gazla çalışan havalı tabanca' kullanarak etkisiz hale getirecek özel bir tim kuran İlkadım Belediyesi, bu timle bu kazaları önlemeyi hedefliyor. 'Boğa Timi' adı verilen ekip, 24 saat görev yapacak. Vatandaşlar, hayvanlarının kaçması halinde 153 nolu zabıta telefonundan 'Boğa Timi'ne hemen ulaşabilecek.
Alınan tedbirlerin çevre ve halk sağlığına yönelik olduğunu belirten İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, istenmeyen görüntülerin oluşmaması için vatandaşlardan kurallara uymalarını istedi. Vatandaşların modern hizmet alabilmeleri için ilgili birimlerin titiz bir hazırlık yürüttüğünü söyleyen Başkan Tok, "Kurban satış yerini tek merkezde toplayarak, görüntü kirliliğinin önüne geçiyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 16:56:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?