2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

İlkyardım'da kaçak binalara ceza

İlkadım Belediyesi Encümeni, son yapılan kaçak inşaat denetiminde tespit ettiği 12 kaçak yapı sahibine 26 bin 500 TL idari para cezası kesti.


Kaçak inşaata taviz vermeyen İlkadım Belediyesi, kaçak yapılaşmayla mücadelesini devam ettiriyor. Kaçak yapılaşmayla mücadeleyi en baştan bu yana kararlılıkla uyguladıklarını söyleyen İlkadım Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Dikici, kaçak yapılarla ilgili çalışmalarının sürdüğünü ve seçim arifesinde kaçak inşaat yapmak isteyenlere göz açtırmayacaklarını vurguladı.


Kaçak yapılaşma konusundaki kararlılıklarından vazgeçmediklerini belirten Mehmet Dikici, "5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) kaçak yapılaşma ile ilgili 184. maddesinin hükümleri çok açık. Yapı ruhsat alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi bir yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Biz bu hükümlere göre vatandaşlarımızı görevli personellerimizle birlikte muhtarlıklara göndererek mahalle mahalle broşürlerle uyardık. Göreve geldiğimiz günden bu yana kimsenin ruhsatsız binasına tuğla üzerine tuğla koymamasını istedik. Bununla ilgili olarak pankartlar ve el broşürleri ile vatandaşlarımızı sürekli uyardık, uyarmaya da devam ediyoruz. Kaçak bina yapan vatandaşlarımıza kaçak inşaat yapmanın cezasını anlattık. Ama maalesef bazı vatandaşlarımız seçimi fırsat sayarak kaçak inşaat yapmaya kalkışıyor. Biz de kaçak yapılarla mücadele çalışmalarını bundan sonrada etkin bir şekilde sürdüreceğiz. Bu yasal görevimizdir" dedi.


"Vatandaşların kaçak yapılardan kaçınmasını istiyoruz" diyen Dikici, "Seçim öncesi bu tür davranışlar her zaman vatandaşın zararınadır. Vatandaş kendisini böyle zamanlara saklıyor. Her zaman zabıt tutulur ve sırası geldiğinde yıkımlar yapılır. Kimsenin emeğinin boşuna gitmesini ve gözyaşı dökmesini istemeyiz" ifadelerini kullandı.


Vatandaşın yasanın açık hükmüne rağmen cezamı öderim kurtulurum mantığı ile hareket ettiğini ifade eden Dikici, kaçak inşaatın para cezası ile aşılamayacağının yasada açıkça belirtildiğini, vatandaşın zarara uğramaması için bu tür düşünceden vazgeçmesi gerektiğinin altını çizdi.

İha
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2009 Salı 23:01:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?