6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

'İnsan Denen Mucize'

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız, yapılan çalışmalara göre sağ elini kullanan insanların tamamına yakınının konuşma esnasında beyinlerinin sol tarafının aktif olduğunun görüldüğünü söyledi.

Türk Ocağı Samsun Şubesi tarafından 'İnsan Denen Mucize' konulu konferans verildi. Ocağın il binasında verilen konferansa Türk Ocağı Samsun Şube Başkanı Doç. Dr. Tuncer Çağlayan, OMÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

İnsan vücudunun, bir bütün olarak incelendiğinde hayranlık uyandırıcı bir organizasyona sahip olduğunun görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız, bu kadar mükemmel dizaynın ancak mucize denilebileceğini dile getirdi.

İnsan beyninin yapısal özelliklerine göre 52 farklı alana ayrıldığını kaydeden Ayyıldız, "Bu alanların her birinin ayrı görevleri vardır. Beynin ön bölümleri, fikir, düşünce, konuşma hareketinin planlanması gibi olaylarla ilgiliyken, yan bölümlerinde işitme, hafıza öğrenme, arka bölümlerinde ise görme ile ilgili alanlar bulunuyor. İnsan beyni yaklaşık bin 350 gram ağırlığında ve 2 milyar 600 milyon ile 16 milyar adet arasında sinir hücresine sahiptir. Vücudumuzun sağ yarısı beynimizin sol tarafıyla, sol yarısı ise beynimizin sağ tarafı kontrol eder" dedi.

Beyinlerle ilgili çalışmalarından bahseden Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız, sağ elini kullanan insanların tamamına yakınının konuşma esnasında beyinlerinin sol tarafının daha aktif olduğunun bulunduğunu ifade etti. Sol elini kullanan insanlarda yüzde 70 oranında sol beyninin aktif olduğunun altını çizen Ayyıldız, şunları söyledi:

"Bunun yanı sıra sol elini kullanan kişilerin ayrıca yüzde 15'i hem sağ ve hem sol, yüzde 15 oranında ise sağ beyinleri aktiftir. Yani genel olarak beynimizin sol tarafı ile konuşmaktayız. Ancak konuşmayla ilgili olarak beynin sağ tarafı da tamamen sessiz değildir. Konuşmanın duygusal yanını oluşturan ise beynin sağ tarafıdır."

iha
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2008 Cumartesi 17:27:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?