6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

İntihar eylemlerinin ardında yatanlar

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele ve Harekat Daire Başkanlığı, intihar eylemlerinin arkasında yatan psikodinamik gerçekleri araştırdı. 

Türkiye'de çeşitli terör örgütlerinin intihar eylemcilerinin halk arasında dolaştığı uyarıları gelirken, Terörle Mücadele ve Harekat Daire Başkanlığı, terör örgütlerinin neden intihar eylemlerine başvurduğu, intihar eylemlerinin arkasında yatan acizlik ve bir çıkmazın geniş tanımını yaptı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün araştırmasına göre insan psikolojisinde intihar, "kendine güvensizliğin, ruhsal çöküntünün, karşılaşılan problemlere çare üretememenin bir ifadesi" olarak tanımlandı. 


Diğer bir ifadeyle intihar, çaresiz kalan bir kişinin sorunlarından umutsuz bir kaçışı olarak yorumlandı. İntihar eğilimli kişi, olaylar karşısında eli kolu bağlı olduğunu anlayarak hiçbir çıkış yolu kalmadığından, umutsuzluk, karamsarlık ve çaresizlik içerisine düştüğünde gidişi değiştirecek güçten yoksun kaldığını görüyor. Kendini ezilmiş, köşeye sıkıştırılmış hisseden bir kişi, duyduğu öfkeyi dışa boşaltamadığı için kendine yöneliyor. Bir kişinin intihar etmesi, hem kendini cezalandırma hem de bu duruma düşmesine neden olanlardan bir öç alma davranışı olarak ortaya çıkıyor. Terör örgütlerinin intihar eylemlerine ihtiyaç duyar hale gelmeleri, örgütlerin gelişmesinin, yükselmesinin, güç olarak daha fazla büyümesinin, öne sürdükleri ideolojik ve politik çizgide daha ileri atılım yapmalarının kesinlikle bir ifadesi olmadığına ise dikkat çekiliyor. İntihar eylemleri, bir terör örgütünün başvurabileceği en son yöntem olarak karşılaşılan, problemlere çözüm bulmanın mümkün olmadığı koşullarda ortaya çıkıyor. Terör örgütlerinin intihar eylemlerine başvurma nedenleri ise şöyle: "Örgüt olarak küçülme kompleksine girmek, faaliyet kanallarının tıkandığını hissetmek, kitle desteğini kaybetme korkusuna kapılmak, muhatap alınmamaktan doğan panik ve tedirginlik içine sürüklenmek, tahrik olmak, demoralize olup psikolojik bunalıma girmek, kendi kadrolarını ve taraftarlarını psikolojik baskı altında bulundurmak, mağdur görünüp kamuoyunun desteğini almak." 

Terör örgütleri tarafından intihar eyleminde kullanılan teröristler de ruhsal bunalımda olan, psikolojik tedavi gören, örgüt içinde iken her şeyini kaybedip bitmiş olan ve bunalıma girenler arasından seçiliyor. Bazı intihar eylemcilerinin de başka teröristlerce tehdit ve silah zoruyla eylem yerine kadar getirilip eyleme zorlandığı, eylemi kabul etmeyen örgüt mensuplarının da katledildikleri emniyet birimlerince tespit edildi.

.
Yayın Tarihi : 31 Mart 2008 Pazartesi 10:53:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?