4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

İran menşeli virüs tehdit ediyor

İRAN MENŞELİ VİRÜS HAYVAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde, Ağrı'dan gelen hayvanlardan bulaşan İran menşeli şap virüsüne karşı aşı çalışmasına başlandığı belirtildi.

Vezirköprü İlçe Tarım Müdürü Dursun Okur yaptığı açıklamada, ülkenin en önemli geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu belirterek, özellikle başka ülkelerde görülen ve zaman zaman tüm dünyada büyük bir paniğe sebep olan şap hastalığına karşı ilçede de önlemlerin alındığını ve gerekli mücadelenin yapıldığını söyledi. Okur, "Vezirköprü'de en önemli konu şap hastalığı. Hastalığı meydana getiren virüsün on tipi var. On tipinin de alt on tipi var. Yani 100 çeşit şap hastalığı var. Tabak dediğimiz

hayvanlarda ağız yarası, ayaklardaki yaralık bu verimi düşürüyor. Ölüme kadar götürebiliyor. Şap hastalığı ilçemizde çok yaygın bir hastalık. Ağrı'dan gelen bir hayvandan bulaştığı tespit edildi. Bu yeni İran menşeli bir virüs, maalesef çok hızlı gelişiyor. Bizim yaptığımız aşılar fayda etmedi. Şu anda kullandığımız aşılar bu bahsettiğimiz İran menşeli virüs tipine ait. Arkadaşlarımız gece gündüz köylere gidiyor, aşılama yapıyor. İlçe genelinde 35 bin adet büyükbaş hayvanımız bulunuyor" dedi.

Okur, şu ana kadar 12 bin civarında hayvanın aşılandığını, Kasım ayı sonuna kadar da aşılamanın devam edeceğini ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2010 Çarşamba 13:15:00
Güncelleme :29 Eylül 2010 Çarşamba 18:46:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?