6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

'İş adamları panik yapmamalı'

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Adnan Sakoğlu, Türkiye'de en ufak sorunların bile krize dönüştürüldüğünü belirterek, "Krizin çözümü, panik oluşturmadan tedbir almak" dedi.


Dünyayı saran ekonomik kriz ile Türkiye'ye etkilerini değerlendiren ve çözüm noktasında görüş bildiren Adnan Sakoğlu, dünyanın eylül ayında başlayan ve her geçen gün etkileri derinleşen çok ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya bulunduğunu vurguladı.


Amerika'da başlayan, sonrasında ise Amerika'nın en büyük ticari partneri Avrupa'ya yayılan krizin etkilerinin, Türkiye'nin de en büyük pazarı olan Avrupa'dan gelmeye başladığına dikkat çeken Sakoğlu, ihracatta en büyük pazar olan Avrupa Birliği üye ülkeleri ile ihracatın geçen yıl yüzde 60'lar seviyesindeyken, oranın yüzde 55'ler seviyesine düştüğünü dile getirdi.

Ekonomistlerin, 1930'dan sonra dünya üzerinde yaşanan en büyük kriz diye nitelendirdikleri mali krizden Türkiye'nin de kaçınılmaz olarak yara alacağını ifade eden Sakoğlu, "Ancak mevcut durumun en az zararla atlatılması ihtiyatlı ve sakin bir tavırla gerekli tedbirlerin alınmasıyla mümkündür. Ne yazık ki, ülkemiz en küçük sorunların bile krize dönüştürüldüğü, bir bardak suda fırtınaların koparıldığı bir psikoloji ile olayları değerlendirmek gibi bir zafiyet içindedir. Böyle durumlarda panik havası oluşturmadan, son derece ürkek bir çizgide olan piyasalarda da hemen etkisini gösterecektir" diye konuştu.


Krizin olumsuz etkilerini en aza indirmek için sıkı para politikalarına, disiplinli kamu maliyesine mutlaka devam edilmesi gerektiğine dikkat çeken Sakoğlu, özel sektörün rekabet gücünü arttıracak önlemlerinde ivedilikle alınması gerektiğini, istihdam ve enerji maliyetleri üzerindeki yüklerin azaltılması, iş ortamının iyileştirilmesi, bürokratik engellerin kaldırılmasın süreçte önemli olduğunu kaydetti.

İha
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 12:59:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?