2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

İş adamlarının 2009 yılı beklentisi

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Samsun Şube Başkan Yardımcısı İrfan Şenocak, 2009 yılı büyüme oranını yüzde 2'nin altına düşürmeden, reel faizleri yüzde 5'lere indirilmesinin başarılması gerektiğini söyledi.


ASKON Samsun Şube Yönetim Kurulu olağan toplantısı, dernek binasında gerçekleştirildi. Toplantıya yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, Türkiye Finans Katılım Bankası Samsun Şube Müdür Yardımcısı Ahmet Atmaca da katıldı. Toplantıda açıklamalarda ASKON Samsun Şube Başkan Yardımcısı İrfan Şenocak, 2009 yılı beklentilerini dile getirdi.


2001 yılı krizi sonrası bankacılık sektöründe yapılan düzenleme ile bu sektörün büyük sıkıntılar yaşamadığını belirten İrfan Şenocak, dış ticaret açığında, ara malı ithalatının ciddi anlamda ithalata dayalı bir büyüme getirdiğini ve yerli üretim potansiyelini zayıfladığına vurgu yaptı. "Daha fazla ara malı üretimi desteklenmeli ve zorlanmalı" diyen Şenocak, "Siyasi kriz çıkarmadan, 2009 yılı büyüme oranını yüzde 2'nin altına düşürmeden, reel faizleri yüzde 5'lere indirmeliyiz. Enflasyonu yüzde 7'lerde tutarak, işsizliği yüzde 10'ları aşırtmadan, dış ticaret hacmini 450 milyar dolara tırmandırıp, cari açığı 25-30 milyar dolarda tutup bitirebilirsek çok başarılı bir yıl geçirmiş oluruz" dedi.


İhracatın yaklaşık yüzde 75'lik kısmı şu anda krizi çok sıcak yaşayan bölgelere gerçekleştiğine vurgu yapan Şenocak, "Bu bizler için çok önemli bir risk. Yeni gelişen ve küresel sistem dışında kalan bölgelere yapacağımız pazar açma çalışması önemli olacaktır. Bu dönemde kamu yatırımları önem arz etmektedir. Böylece bir hareketlilik sağlanabilir. Enflasyonun yükselme riski minimum olan zamanları yaşadığımızdan, sabit gelirlilerin durumunda iyileştirmeler yapılabilir. Bu da ekonomik canlılık saplayabilir" diye konuştu. Şenocak, dış kaynak ihtiyacının azaltılmasının önemini vurguladı.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 18:40:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?