6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

İş adamlarıyla biraraya geldi

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Suat Kılıç, yumurta küfesinin Samsunluların üzerinde olduğunu belirterek, yumurtaları kırmadan küfeyi emniyet içinde taşıyabilmenin yine Samsunluların sorumluğu altında olduğunu söyledi.

Milletvekili Suat Kılıç, Birlik İnşaat'ta düzenlenen kahvaltıda iş adamları ile bir araya geldi. Birlik İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Oral ve MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Abdülaziz Akbay'ın da katıldığı kahvaltıda açıklamalarda bulunan Milletvekili Kılıç, güncel konulara değindi.

Samsun'un bu kente yaşayan kişiler tarafından kalkındıracağını vurgulayan Kılıç, "Samsun hepimizin kentidir. Samsun adına hassasiyeti olanlar, bu kentte yaşayanlar, ekonomik ve ticari faaliyetlerini bu kentte şekillendirenler ve gelecek kurgusunu bu kent üzerinden belirleyenler taşımaktadır. Yani yumurta küfesi Samsunluların üzerindedir. Yumurtaları kırmadan küfeyi emniyet içinde taşıyabilmek, yine hepimizin sorumluğu altındadır. Elbette şehirlerin kalkınması için gerek ülke içindeki kent dışı sermayeye gerekse ülke dışından gelen küresel sermaye yatırımlarına her zaman ihtiyaç vardır. Şuan Samsun'da telaffuz edilen pek çok sanayi projesi var ki, bunların çoğu küresel sermaye olarak tanımladığımız yabancı sermayedir. AK Parti iktidarında Samsun, Türkiye'deki 12 cazibe merkezi il arasına girmiştir. Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin kalkınma atılımındaki lokomotif kentidir" dedi.

Genel teşvik uygulamasının isteneni veremediğine dikkat çeken Kılıç, "Çünkü yatırımcının gitmek için tercih ettiği alanlar var. Samsun 5084 sayılı yasa kapsamında yatırımcılara arazinin ücretsiz verilebildiği yerlerden bir tanesidir. Genel teşvik isteneni vermeyince her bölgede, o bölgenin doğasına, dokusuna, kaynaklarına, yer altı ve yer üstü zenginliklerine imkanlarına göre bölgesel ve sektörel gelişim alanını desteklemek üzerine 'sektörel teşvik' uygulanması yönünde bir eğilim oldu. Şimdi yapılan çalışmada Türkiye'nin bütün illerinde farklı sektörleri desteklemek ve her yeri farklı bir sektörel üretim merkezi haline getirmek. Samsun'da neyi teşvik edeceğimizin çalışmalarını yapıyoruz. Samsun hangi sektörde teşvik istemesi gerektiğini ortaya koymalıdır. Samsun'da karma bir ekonomik düzen olduğu için teşvik uygulanmasında sektörel teşvikin hangi alanda isteneceğinin kararı da çok büyük önem istemektedir. Bütün bu sektörlerden bir tanesinin desteklenmesi halinde, diğerlerinin lehine eşitsizlik gibi bir durum ortaya çıkmış olacak. Dolayısıyla bu sorunun cevabı çok önemli. Samsun bugüne kadar tek sektör üzerine kurgulanmadığı için bugün teşvikin hangi sektörde şekilleneceğinin cevabı çok önemli. Biz, Samsun'la ilgili sektörel teşvikin tek alanla ilgili değil, birden fazla alanda şekillenmesini istiyoruz" diye konuştu.

Kentte ortaklık kültürünün oluşmasının çok büyük önem taşıdığına dikkat çeken Kılıç, "Samsun ortaklıklara girişmek zorundadır. Dışardan veya tek başına proje alabilecek gücünüz yoksa, çözüm ortaklığına girebilirsiniz. Yani konsorsiyumlara girişebilirsiniz. Samsun Raylı Sistem ihalesinde gördük. 3 ülkenin firmaları çözüm ortaklığına girebiliyorsa, niye aynı kentin firmaları buluşamasın. Samsun'da SİAD'ların artık proje kovalama sürecine girmeleri ve bu konuda ciddi yarış ortamı oluşturmaları gerektiğini düşünüyorum. Ortaya koyduğunuz projeleri bizlere dayatmalısınız. Samsun'un en büyük problemi bu. Samsun'da şuana kadar geliştirilen projeleri biz SİAD'larla yürütmedik. Samsun'un Kayseri, Gaziantep, Konya, Antalya'dan geri kaldığı yer budur. Bu illerde de teşvik yok ama yatırımcı ve sanayici siyasetçinin önünde gitmektedir. Siyasetçiyi kendisi ile beraber hareket etmeye mecbur bıraktığı kalkınma stratejileri vardır. Samsun'dan bizim istediğimiz bu. Bakın tersanenin öncüsü çok konuşanlar olmadı, AK Parti çatısı altında siyaset yapanlar ve milletvekilleri oldu. Yine 5 yıldızlı otellerin öncüsü çok konuşanlar olmadı. Kavak OSB, Bafra OSB, bölünmüş otoyolların öncüleri de çok konuşanlar olmadı. Bütün bunların öncülüğünü lokomotifliğini bizler yaptık. Ama artık SİAD'lar bizim önümüze geçsin, Ticaret ve Sanayi Odası bizim önümüze geçsin, çözüm getirsin, proje getirsin. Bize şunu söylesin: 'Ben şu yatırım için yer istiyorum' desin. Yabancılar için yaptığımız işleri Samsunlu firmalarımız için yapmamamız mümkün değil. Artık devlet imalathane değildir. Artık devlet organizasyonlar yapacaktır. Devlet eli ile kalkınma olmaz. Özel sektör yatırımlarını yapacak, istihdam ve ticaret hacmi oluşturacak, verdiği vergiler ile devlette sadece milletine hizmet edecektir" şeklinde konuştu.

Tarımsal üretimde Doğrudan Gelir Desteği'nden vazgeçildiğini dile getiren Milletvekili Suat Kılıç, şöyle devam etti:

"Mazot desteği, gübre desteği uygulamasından vazgeçiyoruz. Tam aksine 2009 yılından itibaren ürün kilogramı üzerinden pirim sisteminin uygulanması sistemine geçiyoruz. Yani 1 kilo buğday için gereken mazot, gereken ilaç, gereken tohum ve toprak desteğinin ne olması gerekiyorsa, onu kilogram başına vereceğiz. Çalışana ve üretene vereceğiz, toprak sahibine değil."

.
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2008 Cuma 14:34:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?