6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

İşadamları ortak fikir istiyor

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Adnan Sakoğlu, ülkenin tek en önemli gündeminin ekonomi olması gerektiğini belirterek, "İki yıldır yaşanan kısır çekişmelerle dün kaybedilmiştir" dedi.


Ülkede yaşanan ekonomik gelişmelere değinen ve yaşanan sorunlara dikkat çeken Sakoğlu, 2001 yılı ekonomik krizi sonrasında siyasi istikrar ve ekonomik programa sadık kalınmasıyla Türkiye ekonomisin de 2006 yılına kadar olan süreçte ekonomik göstergelerin hızla iyileşmeye başladığını söyledi.


Kamudaki mali disiplinin sağlanması için önemli adımların atıldığını hatırlatan Sakoğlu, bankacılık sisteminde önemli düzenlemelerin yapıldığını, ihracatta her yıl yeni rekorların kırıldığını, cumhuriyet tarihinde ilk defa arka arkaya 5 sene yüksek oranlarda büyüme gerçekleştiğini ortalama yüzde 7 büyüme oranın yakalandığını vurguladı.


"Enflasyonla mücadelede başarılı olunmuştu" diyen Sakoğlu, "Doğrudan yabancı sermaye girişi artmıştır. Ama her yıl önlemez biçimde artan cari açık, istihdam artışı sağlanamayışı gelir dağılımındaki adaletsizliğin halen iyileştirilmemesi gibi önemli konularda ise hedeflenen başarı sağlanamamıştır. 2 yıldır yaşanan süreçte elde edilen kazanımların kaybedilmesi riskiyle karşı karşıya kalınmıştır.

Bu riski ortaya koyan en önemli unsur, siyasilerin gündemi ile ülkemizin sıkıntılarının aynı doğrultuda olmamasıdır. 2002 yılında başlayan istikrar süreci son dönemlerde yaşanan günlük siyasi çekişmelerle zedelenmiştir. Süreç güçlüklü sağlanan güven ortamına da zarar vereceği unutulmamalıdır" diye konuştu.


Sakoğlu, "İş adamlarının enerjisi azalmıştır. İki yıldır yaşanan kısır çekişmelerle dün kaybedilmiştir. Eğer bugünden itibaren bu yanlıştan dönülmezse yarınlar da kaybedilecektir. Geleceğimiz için siyasilerin gündemi acilen ekonomi olmalıdır. Türkiye çok hızlı büyümek zorundadır. Büyümesinin baş aktörü olan özel sektörün önü daha da açılmalıdır" şeklinde konuştu.


"Dünya devi bankaların battığı, liberal ekonominin bile sorgulanır hale geldiği bir ortamda Türkiye'nin krizden etkilenmeyeceğini dile getirmek fazla iyimserlik olur" diyen Sakoğlu, "Teşhis derhal konulmalı, tedaviye başlanmalıdır. Türkiye küresel kriz ortamında, büyüme hızının düştüğü dış açık ve özel sektörün dış borçlanmasının arttığı bir dönemde girmektedir" ifadelerini kullandı.


Sakoğlu, dış ticaretin yarısından fazlasını krizden en çok etkilenen Avrupa ülkelerine ve Amerika ile yapan bir ülkenin, bu ülkelerin yaşadığı krizden etkilenmemesinin mümkün olmayacağını kaydetti.

İha
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2008 Cumartesi 15:01:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?