2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

İşçi'den soba zehirlenmesine çözüm

Samsunlu Ekrem Yıldırım, soba, doğalgaz ve petrol gazı zehirlenmelerini önleyecek bir proje çizdiğini ileri sürdü.


Çarşamba ilçesinde ikamet eden 49 yaşındaki işçi Ekrem Yıldırım, 1979 yılında üniversiteyi Hollanda'da Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nü okumak için başvuru yaptığı söyledi. Küçük yaştan itibaren moleküler biyoloji ve genetik dalına önemli derecede ilgisi bulunduğuna dikkat çeken Yıldırım, "1979 yılında kamyon çarpması sonucu 2 yıl felçli yaşadım. Ardından Hollanda'ya üniversite okumaya gidemedim. Ama yine de moleküler biyoloji ve genetik dalıyla ilgili çalışmalar yapmaktayım.

Televizyonda songünlerde soba, doğalgaz zehirlenmelerini gördüm. İçim çok acıdı, bu insanların ölmemesi için bir çözüm olması gerektiğinden yola çıktım. Bununla birlikte soba, doğalgaz ve petrol gazı zehirlenmelerine karşı dedektör aracılıyla yüzde 100 can kurtarıcı olduğuna inandığım bir proje çizdim. Çizdiğim projeyle kazaların önüne geçmek mümkündür" dedi.


Oda içinde dolan herhangi bir gazın ortamda bulunan kişileri uyuttuğunu dile getiren Ekrem Yıldırım, yaptığı projedeki sistemin ise evde oturan kişinin komşularına dedektörlü alarm sistemini bağlamak olduğunu dile getirdi.
Alarm sisteminin oda içerisindeki gaz kaçırmasıyla birilikte belli bir seviyeye ulaştığı zaman komşuyu uyaracağını açıklayan Yıldırım, şunları söyledi:
"Tüp gaz veya doğalgaz kaçağı olduğunda dedektörümüz 2 bölüm olan B ve C gazını algıladıklarında evin elektrik sayacı yanında bulunan özel otomatik bir sigorta yardımıyla kesilecek. Evin içinde çalışır halde bulunabilecek elektronik eşyalar bununla birlikte devre dışı kalacak ve oluşabilecek elektrik kıvılcımlarıyla birlikte yangının da önüne geçilecektir. Komşuda olan dedektör pilli ve elektrikli olduğu için hiçbir sakıncası olmayacak."


Bu projenin yanı sıra, trafik kazalarını yüzde 80 önüne geçebilecek bir cihazın, kar ve buzlu yolarda kazayı önleyen otomatik kar lastiğinin ve Samsun'a 119 metre yüksekliğinde 19 Mayıs İlkadım Işıklı Kulesi'yle ilgili proje çalışmalarının olduğunu ve son aşamaya getirdiğinin altını çizen Yıldırım, kendisine yetkili mercilerin destekte bulunmasını istedi.
 

İha
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2009 Çarşamba 13:02:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?