2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

İşitme proteziyle 4,5 yıl sonra duydu

DUYMASI İMKANSIZ OLAN ÇOCUK YENİDEN DUYMAYA BAŞLADI

Samsun'da doğuştan iç kulağı olmayan 4.5 yaşındaki çocuğa dünyada ender yapılan yöntemle beyin sapına işitme protezi yerleştirilerek yeniden duyması sağlandı.

Ordu'nun Ünye ilçesinde oturan 4.5 yaşındaki Ahmet Zorlu'nun küçük yaşlardan itibaren sesleri duyarlılık göstermemesi nedeniyle ailesi doktora başvurdu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı'nda ileri tetkikleri yapılan küçük Ahmet'e, işitme cihazlarının takılmasının ve belli süre duyması için tedavi sürecinin uygulanmasının ardından olumsuz sonuçlar elde edilince araştırma döneminde iç kulağının yani duyma organının olmadığı anlaşıldı.

Türkiye'de bulunan 20 hastanın arasına giren küçük Ahmet, OMÜ Tıp Fakültesi KBB Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı'nda öğretim üyeleri Prof. Dr. Mehmet Koyuncu, Prof. Dr. Ayşegül Güven, Yrd. Doç. Dr. Figen Başar, öncülüğünde Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden öğretim üyelerinin de katıldığı ameliyatla minik çocuğun beyin sapına işitme organı yerine girecek işitme protezi, zorlu bir ameliyat sonrası yerleştirildi. Dünyada ender gerçekleştirilen, Türkiye'de ise üçüncüsü yapılan ameliyatta başarı sağlanırken, beyin sapındaki cihazın programlanması yapıldıktan sonra çocuk duymaya başlayacak ve normal yaşantısına dönecek.

Prof. Dr. Mehmet Koyuncu, yaptıkları tetkiklerde çocuğun iç kulağının yani işitme organının olmadığını radyolojik olarak tespit ettikleri, daha önce gerçekleştirdikleri 85 biyonik kulak tedavisine de cevap vermeyeceğinden, beyin sapına işitme organı vazifesini yapacak işitme protezi yerleştirilmesine karar verdiklerini söyledi. Dünyada ender olan Türkiye'de ise üçüncü olacak ameliyatı başarı ile gerçekleştirerek çocuğun yeniden duymasının sağlandığını ifade eden Koyuncu, "Türkiye'de bu tür hasta sayısı 20'dir. Ender yapılan ameliyatlardan bir tanesi OMÜ'de başarılı bir şekilde gerçekleştirildi" dedi.

DUYMASI İMKANSIZ OLAN ÇOCUK YENİDEN DUYMAYA BAŞLADI
DUYMASI İMKANSIZ OLAN ÇOCUK YENİDEN DUYMAYA BAŞLADI

 

İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2009 Salı 14:26:05
Güncelleme :17 Kasım 2009 Salı 18:22:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?