2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

İşsiz gençlerin sertifika sevinci

İŞSİZ GENÇLERE ECZACI KALFASI EĞİTİMİ

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile 6. Bölge Eczacı Odası'nın işbirliğiyle düzenlenen ve AB'nin hibe desteği verdiği "İşsiz Gençlere Eczane Yardımcı Personeli Eğitimi Projesi” kapsamında verilen kursa katılan gençler sertifikalarını aldı.

AB ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Türkiye'deki işsiz kadın ve gençlerin istihdam edilebilirliğini ve işgücü piyasasına katılımını artırmak amacıyla Aktif İstihdam Tedbirleri Projesi kapsamında geliştirilen ve İŞKUR tarafından yürütülen "Kadınlara ve gençlere yeni fırsatlar" hibe programı çerçevesinde OMÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı ve 6. Bölge Samsun Eczacı Odası'nca toplam bütçesi 100 bin 213 euro olan “İşsiz Gençlere Eczane Yardımcı Personeli Eğitimi Projesi” uygulandı.

Hedefi, Samsun'da işsizlik sorununun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla işsiz gençlerin ve özellikle kadınların, yeterli donanıma sahip insan kaynakları şeklinde eğitilerek istihdam edilmesine olanak sağlamanın yanı sıra, Samsun'da lise mezunu işsiz gençleri nitelikli eczane yardımcı personeli olarak, eczacılık sektörünün ve halkın gereksinim duyduğu yeterli donanıma sahip insan kaynakları şeklinde eğitip istihdam edilebilir seviyeye getirerek, eczacıların daha güvenli çalışmasını sağlamak ve halk sağlığının korunmasına katkıda bulunmak olan proje kapsamında 16-29 yaş arası, çoğunluğunu bayanların oluşturduğu toplam 87 genç, 3'er aylık süreyle 192 saat teorik ve 236 saat uygulama olmak üzere toplam 428 saat eğitim alarak sertifika almaya hak kazandı.

 

"SAMSUN'DA 23 BİN 673 KAYITLI İŞSİZ VAR"

Düzenlenen sertifika töreninde işsizlik oranları hakkında rakamsal bilgiler veren Proje Koordinatörü Prof. Dr. Yüksel Kesim, "2008 yılı genel işsizlik oranı yüzde 10.6 olmakla birlikte bu rakam aralık ayı sonunda yüzde 13.8'e ulaşmış vaziyette. Tarım dışı işsizlik oranı 2009'da geçen yılın aynı dönemine göre 4.3 puanlık artış ile yüzde 17.3 seviyesinde gerçekleşti. Bu oran erkeklerde geçen yılın aynı dönemine göre 4.2'lik artış ile yüzde 16.3, kadınlarda ise 4.1 puanlık artış ile yüzde 20.9'dur. Bu aslında tamda gerçeği yansıtmamaktadır. Samsun'da gizli işsizlik çok fazla. Samsun'da 2009 Ocak ayı itibariyle 16 bin 842 kayıtlı işsiz sayısı varken, mart ayında 23 bin 673 ile en yüksek değere ulaştı. Kadınların iş gücüne katılımında erkeklere nispeten aralarında çok farklılık var. Lise altı eğitimlerde erkeklerin iş gücüne katılım oranı yüzde 72, kadınlarda yüzde 20, lise dengi okullarda erkeklerde yüzde 74, kadınlarda yüzde 33, yükseköğretim mezunlarında biraz daha kadınların iş gücüne katılım oranları artmaktadır" dedi.

 

“PROJE SON OLMAYACAK”

Bu projenin OMÜ ile yaptıkları son proje olmayacağını ifade eden 6. Bölge samsun Eczacı Odası Başkanı Eczacı Arman Üney, "Eczacılar eski çağlardan günümüze kadar insanların tedavisinde kullanılan ürünlerin üretiminden son kullanımına kadar bu serüvende yetki sahibi, bilgi sahibi sağlık profesyonelleridir. Tabii ki bu işlemleri tek başlarına yapmaları mümkün değil, eczane yardımcı personelleri onların eli ayağı oluyor. Eczacılar son dönemlerde yaşadıkları her türlü olumsuzluklara rağmen nöbetlerine devam ediyorlar. OMÜ ile sivil toplum örgütlerinin akademik anlamda bir araya gelmesi bizim için çok önemli. Bu yaptığımız ilk proje ama son olmayacağına eminim" diye konuştu.

 

“HER TÜRLÜ PROJE TEKLİFİNE AÇIĞIZ”

Türkiye'de işsizliğin çok önemli bir problem olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, "Kendine elaman arayıp bulamayan iş adamları ya da işyeri sayısı da çok fazla. İşsizlerimizin önemli bir kısmı herhangi bir beceriye ve yetkinliğe sahip değiller, aranan elamanlar ise elinden belli bir beceri beklenen kişiler. Karşılanmadığı için her iki tarafta da böyle bir açık var. Gerçekten işsiz ve önemli bir becerisi olmayan gençleri beceri sahibi kılmak, bu tür işlerde gerçekten eğitilmiş insanları kullanmak önemli. Genel olarak bizim birçok yardımcı personellerin eğitimini sertifikaya dayalı yapmamız gerekir, hatta 3-5 yılda bir hizmet içi eğitim ile bilgilerini tazelemeye mecburuz. Avrupa projeleri de toplumun öncelikle eğitimli hale gelmesini amaçlıyor ve bu hibe programlarında en önemli kalemi eğitim tutuyor. Bu eğitimde de direkt üniversitelerin hazırladığı projeye destek verilmiyor, özellikle sivil toplum kuruluşlarına destek veriliyor. Biz üniversite olarak sivil toplum kuruluşlarından gelecek her türlü teklife açığız, eğer teklif gelmezse hocalarımızın aklında çıkan bir fikri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir proje halinde AB'ye vermemiz gerekir. Bundan azami şekilde faydalanmamız gerekir" şeklinde konuştu.

Proje kapsamında eğitim alan 3. dönem gençlerin sertifikalarını Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Haydar Şahinoğlu, akademisyenler, Eczacı Odası Başkanı Arman Üney ve İŞKUR İl Müdürü Tahsin Bayar verdi.

İŞSİZ GENÇLERE ECZACI KALFASI EĞİTİMİ
İŞSİZ GENÇLERE ECZACI KALFASI EĞİTİMİ
İŞSİZ GENÇLERE ECZACI KALFASI EĞİTİMİ
İHA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2009 Pazartesi 16:29:04
Güncelleme :23 Kasım 2009 Pazartesi 16:32:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?