2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

İşsizlik ruh sağlığını bozdu

Samsun Tabip Odası, krizin ve işsizliğin ruh sağlığına etkileri ile uğraşacak kriz sağlık masasının acilen kurulması gerektiğini savundu.


Ekonomik krizin, işsizliğin insan üzerindeki etkilerine yönelik açıklamalarda bulunan Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Cem Şahan, son günlerde Samsun dahil ülkenin birçok noktasında artan şiddet olaylarına üzüntü ile tanık olunduğunu söyledi. "Bu sosyolojik kriz temelini ekonomik kriz ve işsizlikten alıyor" diyen Şahan, içinde bulunulan ekonomik krizin halka yansıyan en çıplak yüzünün, 1 milyona yakın emekçinin işten atılmasının oluşturduğuna dikkat çekti.
Samsun Tabip Odası olarak, işsizliğin oluşturacağı ruhsal sonuçlar, ruhsal bozukluklar konusunda uyarmayı sürdürdüklerini ifade eden Şahan, bu konuda insan temelli politika üreten toplumlarda yapılan kriz sağlık masası kurulması gerekli olduğunu belirtti. Sağlık için işçiler, emekçiler, kadınlar, işsizler, çocuklar, üretici ve topraksız yoksul kesimleri koruyan, yani emeği savunan bir programa, bütçeye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Şahan, "Krizin ve işsizliğin ruh sağlığına etkileri ile uğraşacak kriz
sağlık masası acilen kurulmalıdır. Sağlık Bakanlığı ve diğer sağlık kuruluşları öncülüğünde ruhsal destek ünitelerinin kurularak hızla yaşama geçirilmesi, yaygınlaştırılması temel yaklaşımdır. İşten atılan tüm işçiler ve yakınları sosyal güvenlik kapsamı alınmalıdır. Ekim 2008'den buyana işten atılan işçilerin yoksulluk profili çıkarılmalıdır. İşsizlerin ailelerine ve çocuklarına yönelik temel yaşam gereksinimlerinin sağlanmalıdır. İşsizlere verilen işsizlik yardımının süresinin uzatılmalıdır. Her
düzeyde eğitim kurumlarında, okullarda ruhsal ve bedensel rahatsızlıklara karşı eğitim programları hazırlanmalıdır" dedi.
Şahan, işsizlerin ve ailelerinin sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmaları sağlanması gerektiğini de savundu.

iha
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2009 Cumartesi 17:56:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?