6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

İstanbul'a en fazla göç Karadeniz'den

Tüm Mühendisler ve Mimarlar Birliği Platformu (TMMBP) Genel Başkanı ve Samsun Dernekler Federasyonu (SADEF) Kurucu Genel Başkanı Remzi Kozal, yaptıkları araştırma sonucu İstanbul'un yüzde 70'inin Karadeniz asıllı olduğunu açıkladı.

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethini takiben Anadolu'dan bazı Türk ailelerini İstanbul Fatih'teki Çarşamba'ya getirip yerleştirdiğini belirten mimar-ekonomist Remzi Kozal, İstanbul'un göçle gelen bu ilk Türk yerleşimcilerinin Samsun'un Çarşamba ilçesinden olduğunu belirtti.

Bu ilk yerleşimcilerin geldikleri yerin adını da İstanbul'a taşıyarak yerleştirildikleri yere Çarşamba adını verdiklerini ifade eden Kozal, "Böylece, Türkleşen İstanbul'un ilk semti, Fatih-Çarşamba doğmuş oldu. Samsun-Çarşamba ilçesi, 1360'lı yıllarda bir çarşamba günü yapılan panayır sonrasında, bölgede kurulan yerleşim yeri olarak bu adı almıştır. Bugün Çarşamba'da yılın belli bir çarşamba gününde bir panayır yapılmaz; ama her çarşamba günü Çarşamba'da çarşamba pazarı kurulur. Fatih-Çarşamba'da da her hafta çarşamba günleri kurulan çarşamba pazarını herkes bilir" dedi.

Samsun'un Çarşamba ilçesinin ardından Karadeniz'in her yerinden çok sayıda insanın İstanbul'a göç ettiğini dile getiren Kozal, "Göç edip gelen bu insanlar aynı zamanda İstanbul'a kültürlerini de taşımışlardır. İstanbul'un kültür yapısının oluşumunda Çarşamba, Samsun ve de Karadeniz kültürünün ağırlıklı bir şekilde yer almasının nedeni de burada yatmaktadır. Eskiden olduğu gibi bugün de Karadeniz'den İstanbul'a göçler geliyor. İstatistiklere göre, İstanbul'a en fazla göç Karadeniz Bölgesi'nden geliyor. Samsun ise İstanbul'a en fazla göç veren büyük şehir konumundadır. Deprem ve ekonomik kriz nedeniyle bir geri göçün yaşandığı belirtilse de ağırlığın yine İstanbul'a doğru olduğunu gözlemliyoruz. Özellikle sabahları erken saatlerde, İstanbul'un Anadolu tarafından giriş kapısı olan Tuzla ilçesinde, Karadeniz Bölgesi'nden gelen otobüslerden inen yatağını balyalamış aileleri görüyoruz. Bu gelen göçler arasında, Samsun'un Alaçam ilçesi başı çekiyor" diye konuştu.

"İstanbul nüfusunun bugün yüzde 70 dolayındaki bölümü Karadeniz orijinlidir" diyen Kozal, şunları söyledi: "Bazı illerimizin kendi nüfusundan daha fazla hemşehrisi İstanbul'da yaşıyor. Eğer çare bulunamazsa gelecekte daha çok insanımız İstanbul'a, diğer büyük şehirlere göç edecektir. Böyle bir göçün, ne göç veren şehirlere, ne göçülen şehirlere ve ne de göçenlere faydası olmadığını bilmeliyiz. Bugün göçün altında yatan nedenin ekonomik olduğunu görüyoruz. Yani, insanlar geçinemedikleri, karınlarını doyuramadıkları, geleceklerinden emin olamadıkları için göçüyorlar. Göçerek gelip yerleştikleri şehirlerde ise, kendilerini güzel şeyler beklemiyor. Belki de daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya kaldıkları gibi, gelip yerleştikleri şehirlerin de düzenini etkilemektedirler. İstanbul'un sıkıntılarının başında göçün getirdiği plansızlık ve sıkıntılar var. İstanbul'da şehir düzeninin sağlıklı bir şekilde sağlanabilmesi için gelen göçün dengelenmesi gereklidir. Bunun da yolu göç veren bölgelere yatırımlar yaparak, o bölgelerden insanların göçmesini önlemekten geçiyor. İstanbul'u göç baskısından kurtarmak istiyorsak,

İstanbul'a en fazla göçü veren ve Karadeniz Bölgesi'nden gelen göçü de dengeleyecek konumda bulunan Samsun'a yatırım yapmalıyız. Hatta, bu yatırımı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesinden yapmak gerekmektedir. Bu, İstanbul'un geleceği için, gelecekte çok daha büyük yatırımlar ve kayıplarla karşı karşıya kalmamak için bir zarurettir."

iha
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 11:49:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?