2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

İstihdama 7,8 milyon TL ayrıldı

Samsun'da girişimcilik, staj ve mesleki eğitim ile iş kurmak isteyen vatandaşlara devlet 2009 yılı için 7 milyon 876 bin TL kaynak ayırdı.


İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı İl Özel İdaresi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, belediye başkanları, kaymakamlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, istihdam ve mesleki istihdam konularındaki son durumu değerlendirmek, işsizlik ve işsizlik önerilerini tartışmak, hem mesleki eğitim, hem de toplum yararına çalışma konularıyla ilgili 2009-2010 yılında yapılması gereken proje ve çalışmaları görüşmek için toplantının düzenlendiğini söyledi.

Ekonominin yapısal sorunlarının başında işsizlik ve istihdam sorunu geldiğine vurgu yapan Güzeloğlu, Türkiye'nin her yıl genç ve eğitilmiş 700 bin insanına, istihdam oluşturmak ve iş gücü alanları üretmek zorunda olduğunu kaydetti.


Genç nüfusun mesleki eğitimle buluşmasını önemsediklerini vurgulayan Güzeloğlu, 2009 yılı içerisinde dünya ölçeğinde küresel çapta yaşanan krize bağlı olarak istihdam politikalarına özel bir önem ve öncelik verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Hükümetin son açıkladığı Toplum Yararına Çalışma Programı dahil bir çok temelde işsizliğe çözüm noktasında, iş arayan ve iş kurmak isteyenlere katkı da bulunma noktasında önemli açımlar olduğunu ifade eden Güzeloğlu, "İş gücü ve işgücü uyum kapsamında girişimcilik staj ve mesleki eğitim programları olarak tanımlanabilir. Girişimcilik programı, iş kurmak isteyen her hangi bir iş konulunda işyeri açmak, çalışmak isteyen her vatandaşın yararlanacağı bir programdır.

Bu program ve alanlarına eğitim verilmektedir. Vatandaşın kendi işini kurmalarına yardımcı olunmaktadır. Düzenlenen kurslara katılanlara günlük 15 TL ödenmekte, sigorta giderleri karşılanmakta, kurs süresince eğitimde kullanılan malzemeleri devlet tarafından temin edilmektedir. Staj programlarında da her
hangi bir mesleki eğitim kolunda çalışmak, beceri ve bilgisiyle güçlü olmak isteyenlere imkan da sağlıyoruz" dedi.


Toplum Yararına Çalışma Programı'na değinen Vali Güzeloğlu, özellikle krizin istihdam piyasaya olumsuzluklarını en aza indirmek, işini kaybedenlere katkı sağlamak ve yeniden istihdam kazandırılmaları için çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti. Yerel ölçekte kamu ve özel sektörün proje hazırlayıp istihdam amaçlı kaynak talep edebileceklerini vurgulayan Güzeloğlu, "2009 yılı için Samsun ayrılan, kullanmamıza bağlı olan kaynak 3 temel başlıktadır. İş yeri kurma, staj, çalışanların eğitimi için 5 milyon 100 bin TL, istihdam projeleri için 2 milyon 776 bin TL olmak üzere 7 milyon 876 bin TL kaynak ayrıldı. Yıl sonuna kadar kullanılması gerekli ve talebe göre destek artırılabilir" diye konuştu. Güzeloğlu, mesleki eğitimde Türkiye ortalamasın da Samsun'da yüzde 45 oran yakalandığını ve daha da artırılmasının hedefler arasında olduğunu vurguladı.

İha
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2009 Salı 21:24:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?