6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

İyi niyetli mükellefe kolaylık

Samsun Vergi Dairesi Başkanı Şuayip Sevgi, küresel kriz nedeniyle iyi niyetli vergi mükelleflerine ödemelerinde çeşitli kolaylıklar sağlandığını söyledi.


Maliye Bakanlığı'nın vergi mükelleflerinin dünyada yaşanan mali krizden etkilememesi ve ödenmelerinde sıkıntıya girmemesi için çeşitli düzenlemeler yaptığını, 28 Kasım'a kadar başvuruların son olduğunu belirten Sevgi, son günlere bırakılacak başvuruların yığılmalara zaman kaybına neden olacağını belirtti.
Uygulamanın, 'mükelleflerin geçmişteki vergi borçlarının affedilmesi ve faizlerini indirilmesi düzenlemesi anlamına gelmediğine' dikkat çeken Sevgi, uygulamanın tamamen geleceğe dönük iyi niyetli mükelleflere kolaylık sağlanmasıyla alakalı olduğunu kaydetti.


Mükelleflerin borçlarını ödemedikleri takdirde cebri icra yoluyla alacakların tahsil edildiğine dikkat çeken Sevgi, "Ancak süreçte mükellef borçlarına teminat gösterirse 24 aya kadar taksitlendirme yapılmaktaydı. Düzenleme ile taksitlendirme 24 aya çıkarıldı. Daha önceden tüm mükelleflerimiz için tecil faizi yüzde 2,5'tu. Tüm borçlar için teminat istiyordu. Düzenleme ile 50 bin YTL kadar olan borçlar için, teminat istenmeden taksit yapılma imkanı getirildi. 50 bin YTL üzerindeki borçların ise yarısına kadar teminat alınmak suretiyle mükelleflerimize bu taksit imkanından yararlanma sağlandı. KDV gelir stopajı gibi, mükelleflerin sorumlu sıfatıyla ödedikleri taksitlendirme kapsamına dahil oldu" dedi.


KDV gelir stopajı gibi daha önce tecil kapsamına girmeyen, mükellefleri sıkıntıya sokan vergilerde tebliğ ile tecil kapsamına alındığını ifade eden Sevgi, "1 Eylül 2008 tarihine kadar olan, beyan edilip bugünden itibaren ödenmemiş olan tüm vergi borçları bu tecil kapsamına girmektedir. Vergi borçlarına ilişkin geniş kapsamlı bir düzenleme yapılmıştır. Tüm mükelleflerimiz için yıllık yüzde 3 faizle kolaylıklar sağlanacaktır" diye konuştu.


Sevgi, mükelleflerin borçlarının yüzde onunu ödemesi halinde borcu yoktur belgesi verilebileceğini de hatırlattı.

iha
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 15:44:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?