6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Japon uzmanlardan inceleme

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yürütülmekte olan "Doğu Karadeniz Bölgesindeki Küçük Ölçekli Çiftçilerin Yaşam Seviyelerinin İyileştirilmesi Projesi” kapsamında proje koordinatörü Dr. Haydar Kurt ve Japon Uzmanlar Takıgawa Eiichi ve Nıshıya Mitsuo Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitü'nün yaptığı faaliyetler ve sulama sistemleri hakkında incelemelerde bulundu.


İncelemede yürütülmekte olan projedeki işbirliği olanaklarının geliştirilmesi hususunda görüş belirtildi. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Mevlüt Şahin, "Ülkemizin kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı yıllık bin 430 metre küp iken Dünya ortalaması 7 bin 600 metreküptür. Kuzey Irak'ın bile yıllık kişi başı su tüketimi 2 bin 020 metre küptür. Bu sebeple Ülkemiz su kısıtlı ülkeler arasındadır. Ülkemizin su kaynakları her geçen gün kirlenmekte ve kişi başına düşen su miktarı ihtiyacı nüfus artışı ile birlikte yıldan yıla hızla artmaktadır" diye konuştu.


"Sulamada önemli olan bu suyun toprağa verilmesi değil, nasıl, ne zaman, ne kadar verileceğidir" diyen Şahin, şunları söyledi: "Bitkinin ihtiyacından fazla suyun toprağa verilmesi kök bölgesinde su, hava, karbondioksit dengesini olumsuz etkileyecek, dolayısıyla bitki gelişmesi durma noktasına gelecektir. Ülkemizde sulama metodu olarak yüzde 92 oranında salma sulama, yüzde 8 oranında yağmurlama, yüzde 1 oranında da damla sulama yöntemi kullanılmaktadır. Tarımsal sulamada damla sulama uygulamaları yüzde 72 su tasarrufu sağladığından acilen bu sistemlere geçiş yapmalı ve yaygınlaştırılmalıdır." Şahin, kısıtlı olan su kaynaklarının akılcı kullanılması ve yönetilmesi gerektiğini kaydetti

...
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2008 Çarşamba 21:27:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?