6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Kaçak ilçe Ayvacık

Samsun'un Ayvacık ilçesinde Suat Uğurlu Baraj Gölü'nün su seviyesinin yükselmesiyle birlikte Kıyı Kenar Kanunu'nu ihlal ettiği için 18 yıl önce kaçak durumuna düşen yüzlerce yapının arasında belediye, kaymakamlık ve ilçe jandarma gibi kamu binaları da bulunuyor. 

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 18 yıl önce yürürlüğe konulan ve sahil bandında 50 ila 250 metre arasındaki yapılaşmaya izin vermeyen "Kıyı Kenar Kanunu"na göre, doğa harikası güzelliği ile herkesi büyüleyen Ayvacık ilçesinin tamamına yakınının kaçak yapılaştığı tespit edildi. 18 yıl önce kaçak durumuna düşen Ayvacık ilçesinde sadece vatandaşların değil, devletin de kaçak yapıları bulunuyor. Yasaya göre, Belediye, Kaymakamlık, Tarım Kredi Kooperatifi, İlçe Jandarma Komutanlığı, Şehitlik, Ziraat Bankası gibi devletin yaptığı binalar da kaçak durumda. 

Ayvacık Belediye Başkanı Remzi Bilal, 7 bin nüfusa sahip ilçede belediye binası da dahil olmak üzere yaklaşık 250 yapının kaçak olduğunu belirterek, "Kıyı kenar çizgisinin geri çekilmesi için yasal tüm girişimleri yapmaya çalıştık. Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurduk, ancak bir sonuç alamadık" dedi. 

İlçenin 10 kilometrelik kıyı şeridinde bulunan çok sayıda ev, resmi bina, şehrin giriş ve çıkışını sağlayan devlet karayolunun bile kaçak durumda olduğuna dikkat çeken Bilal, "Bu binaların yüzde 80'i baraj yapılmadan önce mevcuttu, bunlar 25-30 yıl önce yapılmıştı. Baraj yapılırken, 'Kıyı kenar çizgisindesiniz, buraları istimlak ediyoruz' da denilmedi" diye konuştu. 

AK Parti Ayvacık İl Genel Meclis Üyesi Sadettin Sarıoğlu, Suat Uğurlu Barajı'nın yapılmasıyla birlikte ilçede birçok binanın kaçak duruma düştüğünü belirterek, sorunun çözülmesi için çalıştıklarını vurguladı. 

Öte yandan, dün ilçede Suat Uğurlu Baraj Gölü üzerine yapılacak ve iki yakayı birleştirecek Eynel Köprüsü'nün temelini atan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ayvacık ilçesinin kaçak konumdan kurtulması için söz verdi. Bakan Yıldırım yaptığı konuşmada, "Baraj geldi, yeşil ve mavi birleşti. Ama su gelince, Kıyı Kenar Çizgisi Kanunu'ndan dolayı evler kaçak duruma düştü. Vali Hasan Basri Güzeloğlu ile görüştüm. 

Kıyı Kenar Çizgisi Komisyonu'nu toplayacak, bu sorunu halledecek. Kimse cennetten bir köşe olan Ayvacık'ı kaçak duruma düşüremez" ifadelerini kullandı.

.
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi 16:54:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?