4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Kaçak yapı tedirğinliği

Kaçak yapı sahiplerinin TCK 5237 sayılı yasa ile yapılarını diktikleri arsaları satanların iki dudakları arasında mahkum edildiği bildirildi. Bu arada yasa, geçen sürede belediyelerin hem arsa sahibinden hem de kaçak bina sahibinden vergi aldığını ortaya çıkardı. Bunun için belediyelerin mahkemeye verilebileceği öğrenildi.

Samsun’un Canik Beldesi’nde kaçak yapısı bulunan vatandaşlardan Muharrem G., 1 Nisan 2005’ten itibaren 5237 sayılı yasadan dolayı hapis cezasıyla cezalandırılacağının kendisine söylenmesi üzerine harekete geçtikten sonra değişik sıkıntılar yaşadı.

Binasının kaçak olmaktan kurtulması ve tapuyu almak için arsayı satın aldığı kişiye gittiğini söyleyen Muharrem G., "Ben arsayı 3 kardeşin babasından 1993’te aramızda imzaladığım sözleşme ve 3 şahitle satın aldım. O zaman imar geçmediğinden haliyle tapusunu almamıştım. Daha sonra benim yurt dışında olduğum dönemde imar geçmiş. Arsayı aldığım kişi öldüğünden arsa varislerinin üzerine kaydedilmiş. Son yasanın çıkmasıyla varislerin yanına gittim. ’Bizi belediye icraya verdi, yerin vergisini öde, tapuyu verelim’ dediler. Ben kaçak yapı cezasını ödedim, binamın emlak vergilerini yıllardır ödüyorum, bir de karşıma yer vergisi çıkarılıyor. Varislere, ’Arsayı babanızın bana sattığını bildiğiniz halde neden tapuyu üzerinize kaydettirdiniz?’ diye sorduğumda ise ’o günler geçti’ cevabını aldım. Benim binamın bulunduğu arsanın fiyatı bugünkü rakamlarla 5.5 milyar lira. Arsa sahiplerinin bozuk niyetinden dolayı bu kişilere, belediyeye ve tapuya 3 milyar liraya yakın para ödedim. Adamlar arsayı neredeyse bana ikinci kez sattı. Yasa çok güzel ancak bina sahipleri arsalarını daha önce satan ancak tapusunu vermeyen art niyetli kişilerin iki dudağı arasına mahkum ediyor. Yemesinden içmesinden kesip başlarını sokacak bir evin sahibi olan insanlar şimdi büyük sıkıntılar çekecek. Mafya olmak için belde silah taşınması ve çevrenin tehdit edilmesi gerekmiyor. Alın size mafya. Sattığı arsanın tapusunu vermiyor. Zamanın daraldığını bildiği için de, ’Bu kadar para ödeyeceksiniz, aksi halde siz bilirsiniz’ diyor. Yasalar önünde de haklı. Tapu elinde. Şimdi yıllarca sonuçlandırılmayan mahkemelerde mi sürünelim, katil mi olalım? Haliyle ödüyoruz" dedi.

Aynı mağduriyeti kendisi gibi birçok kişinin yaşayacağına dikkat çeken Muharrem G., bu durumun insanı depresyona kadar götürebileceğine işaret ederek, belediyelerin yasayı gelir kapısı olarak görmemesini, gerekirse yeni bir yasa çıkarılarak vatandaşın işlerinin kolaylaştırılmasını istedi.

TCK 5237 sayılı yasa, 26 Eylül 2004 tarihinde kabul edildi. 12 Ekim 2004’te yayınlandı. 1 Nisan 2005’te ise yürürlüğe girecek. Kanunun 184. maddesine göre, yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişiler, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi de cezalandırılacak. Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi de 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bu ceza hükümleri belediye sınırları veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanacak.

Samsun’da, belde halkının cezadan kurtulması için büyük mücadele veren Canik Belediye Başkanı Osman Genç, halkı uyararak, "Benim beldemdeki binaların yüzde 60’ı kaçak. Beldemizde 12 bin dolayında ev ve daire var. Biz beldemizde 5 bin binanın fotoğrafını çekerek kaçak olanları tespit ettik. Halkımız vakit kaybetmeden ilgili yasaya göre ruhsatsız yada ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirsin. Bu durumda kamu davası açılmayacak. Açılmış olan kamu davası da düşecek, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkacak" dedi.

Öte yandan, Türkiye’nin dört bir yanındaki milyonlarca kaçak yapıdan dolayı belediyelerin ve Tapu Kadastro Müdürlükleri’nin kasalarına büyük miktarlarda para gireceği kaydedildi. Çünkü, kaçak yapısından dolayı herhangi bir belediyeye uğrayan vatandaşların karşısına arsa vergisi alınmış olmasına rağmen emlak vergisinden kaçak muamelesine kadar çok sayıda ceza gerektiren işlem çıkarılıyor.

SAMSUN (İHA) -
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2004 Pazar 15:33:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?