2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Kaçak yapılaşma projeyle önlenecek

KIRSALDAKİ KAÇAK YAPILAŞMA ÜCRETSİZ PROJE DESTEĞİ İLE ÖNLENECEK

Kırsal alanda kaçak yapılaşmanın önüne geçmek, insanların da mağdur olmasını önlemek için çalışma yapan Samsun Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, örnek bir projeye imza attı.

“Köylerde plansız ve izinsiz yapılaşmaya son” sloganıyla harekete geçen kurum yetkilileri, ev yapmak isteyen vatandaşlara ücretsiz proje ve teknik yardım desteği veriyor. Ayrıca ne tip ev yapacağına karar veremeyen köylüler için de maket konutlar hazırlayan genel sekreterlik, böylelikle vatandaşı hem ceza ve yıkımla mağdur etmiyor hem de çarpık ve kaçak yapılaşmanın önüne geçiyor.

2005 yılına kadar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na ait olan kırsal alanlardaki yapılaşma yetkisi, 22 Şubat 2005 tarihinde 5302 sayılı İl Özel İdare Yasası'nı onaylamasıyla İl Özel İdarelerine devredilmişti. Yasanın Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girmesinin ardından Samsun kırsalındaki kaçak ve çarpık yapılaşmanın engellenmesi için çalışma başlatan Samsun Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, Türkiye genelinde de rahatlıkla uygulanabilecek projeyi hayata geçirdi. Kırsalda yaşayan vatandaşları yeni uygulamadan haberdar etmek ve bilgilendirmek için afiş hazırlayan genel sekreterlik yöneticileri, afişleri 945 köy muhtarlığına ve camilere asacak.

3194 sayılı İmar Kanunu ve Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği çerçevesinde yapılacak uygulanamadan yararlanmak isteyen köylülerin Samsun Valiliği İl Özel İdaresi'ne dilekçe, mimari ve statik proje, muvafakatname, tapu fotokopisi, zemin etüdü, köy ihtiyar heyeti izni ve nüfuz cüzdanı fotokopisi ile başvurması gerekiyor. Projesi olmayanlara ücretsi proje desteği ve konut seçme hakkı veren idare, duyurulardan sonra kurallara uymayanları hem para cezasına çarptıracak hem de kaçak inşaatını yıkacak. Plansız Alanlar Yönetmeliği'nin 57. maddesine istinaden köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılan konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılarda ise ruhsat ve yapı kullanma izne tabi tutulmuyor. Ancak bu binaların yapı projelerinin fen ve sağlık kurallarına uygun olduğuna dair valilikte görüşü alınması gerekiyor.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2009 Cuma 11:59:04
Güncelleme :18 Aralık 2009 Cuma 12:20:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?