4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

KADER, kadınlar için kota istiyor

Kadınlar, siyasette yol alamadıklarını, kendilerine kota verilerek meclise girmelerinin kolaylaştırılmasını istiyor.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının 5 Aralık 1935’te verilmesinin 70. yılı dolayısıyla Samsun’da, Yerel Gündem 21 Kadınlar Konseyi, Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KADER) Samsun Şubesi, Türk Kadınlar Konseyi, Servinaz Gökçe Kız Yurdu, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Türk Anneler Derneği tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu.
İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından KADER Samsun Şube Başkanı Hülya Korkmaz, Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Nurcihan Tomrukçu ve Soroptimist Kulübü Başkanı Av. İncilay Toraman birer açıklama yaptı.

KADER Samsun Şube Başkanı Hülya Korkmaz, kadınların siyasette yol alamadığını bunun nedenlerinin ekonomik özgürlüklerinin olmaması, siyasetin erkek egemen iş kolu haline getirilmiş olması ve gelenek görenekler olduğunu belirtti. Korkmaz, "Örneğin; seçimlere hazırlanan kadın eve biraz geç gelince komşuları, ’Bu kadınlar bu saatte nereden geliyor?’ diye düşünüyor. Bu rahatsızlık verici. Çocukları da bakıma muhtaç yaştaysa bu da kadının siyaset yapmasının önünde engel oluyor" dedi.

Yasaların da kadının siyaset yapmasını engellediğini ileri süren Korkmaz, "Yasalara epey bir güzellik getirildi ama hala beklentilerimiz var. Örneğin; kota istiyoruz. Siyasette yol alabilmemiz için bu şart. Bu eşitsizlik olmaz. Çünkü erkekler bin 500 kilometre önde. Bir zaman için kota istiyoruz. Erkeklere yetişelim ondan sonra biz kotayı çizeceğiz zaten. Dünyada bunun örnekleri var. İsveç’te kadın parlamentoya kotayla gelmiş kadını karar mekanizmalarına yerleştirmiş. Ondan sonra kaldırmış. Biz erkekleri ezmeyeceğiz. Erkeklerle bizim hiçbir sorunumuz yok. Bizim haklar konusunda sorunumuz var. Erkekler bizim arkadaşımız, sevgilimiz, yarimiz, dostumuz, babamız, kocamız. Onlarla hiçbir sorunumuz yok. Onların bize verebileceği bir şey de yok. Biz yasalardan bekliyoruz. 1935’te meclise 18 kadın milletvekili girmiş, bugünkü sayı 24. Bu sayı 70 yılda bu mu olmalıydı?" diye konuştu.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Samsun Şube Başkanı Nurcihan Tomrukçu, "Cumhuriyetin ekonomik ve toplumsal temeli, sömürgeleştirme çabaları ile yıkılmakta, aydınlanma dönemi çökertilmeye çalışılmaktadır. Bu çöküşün altında öncelikle kadınlar kalacaktır. Kuvay-i Milliye geleneğini yaşatmak isteyen biz Cumhuriyet kadınları birey olarak kendi haklarımıza, toplum olarak ülkemizin haklarına sahip çıkalım" şeklinde konuştu.
Soroptomist Kulübü Başkanı Av. İncilay Toraman ise Türk kadınının bir çok ülkeden önce seçme ve seçilme hakkını elde ettiğine dikkat çekti. Toraman, şöyle konuştu:
"Türk kadını seçme ve seçilme hakkını 5 Aralık 1934’te aldığı zaman tüm Müslüman ülkelerden önce hatta İtalya, Fransa ve İsviçre kadınından da önce almıştır. Biz 1926 yılında laik-medeni hukuk yasalarını İsviçre’den almış olmamıza rağmen İsviçre kadını, seçme ve seçilme hakkını Türk kadınından daha sonra almıştır. Ayrıca BM Eşit Oy Sözleşmesi bizden 18 yıl sonra 1952’de kabul edilmiştir. Yani biz BM’den de daha önce kabul etmişiz. Biz bu haklarla çok daha çağdaş olabilirdik ama kadın seçme hakkını hep kullandı ama seçilme hakkını bir türlü kullanamadı. Çünkü kullanabilme imkanını bulamadı"

SAMSUN (İHA) -
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2004 Pazar 13:37:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?