4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Kadına şiddetin gerekçesi

Yapılan bir araştırma, erkeklerin yüzde 19.3'ünün, eşlerinin kendilerine itaat etmediği gerekçesiyle şiddet uyguladığını ortaya koydu. 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Turla, aile içerisinde uygulanan şiddetin çok büyük kısmının mağdurunun kadınlar olmakla birlikte, erkeğe ve kadına göre şiddet nedenlerinin değiştiğini belirtti. Kadınların yüzde 28.2'sinin, maddi güçlükten dolayı eşinin şiddet uyguladığını düşündüğünü kaydeden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Turla, "Kadınların yüzde 23.4'ü, kocanın sinirli olması, yüzde 18.9'u akrabalarının kışkırtması, yüzde 15'i alkol, yüzde 10.3'ü sudan sebepler ve yüzde 4.2'si kocasının dik başlı olmasını şiddetin gerekçesi olarak gösteriyor" dedi. 

Şiddetle ilgili sorulara erkeklerin yüzde 56'sının cevap vermediğini ifade eden Turla, yüzde 19.3'ünün, "Eşim bana itaat etmediği için şiddet uyguluyorum" dediğini vurguladı. Turla, "Erkeklerin yüzde 11'i nedensiz, yüzde 2.7'si çocukların yaramazlığı, yüzde 2.3'ü eşinin işine karışması ve yüzde 9'u diğer nedenlerle eşine şiddet uyguladığını belirtiyor. Ülkemizde erkekler de kadınlar da 'insan hakları', 'kadın hakları' ve ilgili yasalar konusunda yeterli bilgiye sahip değildir ve aynı zamanda bu olgularla karşılaşan meslek gruplarının bu sorunu "aile içi mesele" olarak değerlendirerek, taraf tutmama eğilimi içerisinde olmaları, aile içerisindeki şiddetin devam etmesindeki en önemli etkenlerdir" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2006 Cuma 10:39:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?