6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Kadınlarda depresyon daha fazla

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Güz, depresyonun kendine özgü belirtileri olan, çok iyi tanımlanmış ciddi ve ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu söyledi.

OMÜ Şehir Polikliniği'nde 'Hasta Bilgilendirme Seminerleri' çerçevesinde düzenlenen toplantıda Doç. Dr. Hatice Güz, "Depresyon" konulu bir sunum yaptı.

Depresyonun belirtileri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Hatice Güz, "Kendinizi, bir süredir hemen her gün, yaklaşık gün boyu süren bir biçimde üzgün, kederli, morali bozuk, mutsuz, dertli, çaresiz, sıkıntılı, zavallı, neşesiz, sinirli, çökkün, boşluktaymış gibi tanımlıyor ve hissediyorsanız, eskiden zevk aldığınız etkinliklerin çoğuna karşı ilginizde azalma varsa veya artık bunlardan eskisi gibi zevk almıyorsanız, iştahınızda azalma veya artma varsa ve istemediğiniz halde kilo veriyor veya alıyorsanız, hemen her gün uykusuzluk çekiyorsanız ya da aşırı uyuyorsanız, uykuya dalmakta güçlük çekiyor veya sabahları istemediğiniz halde erken uyanıyor yahut gece sık sık uyanıyorsanız, eskiye göre çok daha uzun süre uyumanıza rağmen kendinizi yorgun hissediyorsanız, hemen her gün yakınlarınızın da fark ettiği şekilde konuşmanızda, düşüncelerinizde ve davranışlarınızda bir yavaşlamadan yakınıyorsanız, karar vermekte, etkinliklere başlamakta ve sürdürmekte güçlük çekiyorsanız, yorgunluk, bitkinlik ve enerji kaybınız olduğunu hissediyorsanız, cinsel isteğiniz azalmışsa, bedeninizde nedeni bulunamayan ağrılar, nefes darlığı, yorgunluk, baş dönmesi, mide ve bağırsaklarda gaz, ishal-kabızlık dönemleri gibi yakınmalarınız varsa, değersizlik, kendini beğenmeme veya küçük görme, kendini kınama, suçlama ya da suçluluk duyguları sizi rahatsız ediyorsa, düşüncelerinizi belli bir konuya yoğunlaştırmakta güçlük çekiyor veya zihninizin karmakarışık olduğunu hissediyorsanız, en basit konuda bile karar vermekte güçlük çekiyorsanız, yineleyen biçimde 'ölsem de kurtulsam' diye düşünüyorsanız veya aklınıza intihar düşünceleri takılıyor ya da intihar planları yapıyorsanız, depresyondasınız" dedi.

Depresyonun kendine özgü belirtileri olan, çok iyi tanımlanmış ciddi ve ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğuna işaret eden Doç. Dr. Güz, "Bu hastalık bir halsizlik, kendi kendinize çözebileceğiniz bir sorun olmayıp, biyolojik temelleri olan ve tıbbi olarak tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Öncelikle kişinin kendine saygısının azalması, aşırı yorgunluk, kendini suçlayıcı biçimde eleştirme ve uyku bozuklukları ilk belirtilerdendir. Sonrasında kişi hiçbir işe yaramadığı, hatta yaşamaya değmeyeceği düşüncesi ile intihar düşüncesine kadar varabilir. Genel klinik tıpta, depresyon en yaygın ruhsal bozukluktur. Ayaktan izlenen hastaların yüzde 12-36'sı ile, yatarak tedavi gören hastaların yüzde 30-58'inde depresif belirtilerin geliştiği saptanmıştır" diye konuştu.

Depresyonun kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Hatice Güz, şöyle devam etti: "Depresyon, tedaviye çok iyi yanıt veren ve sonunda tam olarak iyileşebilen bir hastalıktır. Depresif yakınmalarınız varsa kendiniz, çevreniz ve geleceğiniz için bir psikiyatra başvurun, hastalanma ve yardım isteme hakkınızı kullanın. Umutsuzluk hastalığın kendisi olduğunda, umutsuzluğunuzu paylaşmak iyiliğe giden yolun ilk adımı olacaktır."

iha
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2008 Çarşamba 15:00:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?