5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Kan bağışında 1 milyon gönüllü yeterli

Türk Kızılay Derneği Samsun Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, Türkiye'de 1 milyon gönüllünün olması halinde kan sıkıntısının yaşanmayacağını belirterek, kan bağışında Avrupa'nın çok gerisinde olduklarını söyledi. 

Özellikle gönüllülük esasına dayalı kan bağışı konusunda Türkiye'nin Avrupa ülkelerinin gerisinde olduğuna dikkat çeken Yıldırım, Avrupa ülkelerinin nüfuslarının yüzde 5'i gönüllü kan bağışında bulunurken, bu oranın Türkiye'de sadece yüzde 1 civarında olduğunu kaydetti. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre kanın toplanmasında sağlık açısından en güvenilir yolun gönüllülük esasına dayalı kan bağışçılığı olduğuna dikkat çeken Yıldırım, insanları kan vermeleri yönünde bilinçlendirmeye çalıştıklarını ifade etti. Türkiye genelinde yılda toplam 1.5 milyon ünite kana ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Yıldırım, "Bu amaçla 2005 yılının haziran ayında, kan ve kan ürünlerini gönüllülük esasına dayalı olarak karşılamayı öngören bir proje başlattık. Bu projeyle ülkenin tüm kan ihtiyacını Kızılay olarak karşımayı hedefliyoruz. 70 milyon ülke nüfusundan 1 milyonu yılda 2 defa kan bağışında bulunsa 2 milyon ünite yapar. Bu da yıllık ihtiyacı fazlasıyla karşılamak demek. Bu amaçla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hedefimizi yakalayacağımıza inanıyorum" dedi. 

Gönüllü bağışçılıktaki yüzde 1'lik oranı artırmak için bağışta bulunan insanlara eğitici bilgiler verdiklerini belirten Yıldırım, insanları kan bağışı konusunda bilinçlendirmek için bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini, bu faaliyetleriyle insanları kan bağışına duyarlı hale getirmeye çalıştıklarını kaydetti.
iha
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2006 Çarşamba 17:31:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?