6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Kanolada hasat dönemi başladı

Türkiye'nin yağ açığına çözüm olması beklenen kanolada hasat dönemi başladı.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde yapılan hasatta kanola üretimi hakkında bilgi veren Türkiye Kanola (Kolza) Koordinatörü Şahin Gizlenci, Türkiye'nin en önemli sorunlarından birisi olan yağ açığına çözüm olması beklenen kanolada hasat çalışmalarının başladığını belirterek, "Birçok firma tarafından kanola yağ işlenerek iş yerlerinde raflarda satılıyor. Kanola yağı zeytinyağı ile eşdeğer yağ asitlerine sahiptir. İnsanlar kanola yağını rahatlıkla kullanabilirler" dedi.

Samsun bölgesinde kanolanın kışlık olarak ekildiğini belirten Gizlenci, Haziran ayı sonlarında hasat edilen kanoladan yaklaşık 350-450 kilogram arasında verim aldıklarını dile getirdi. Türkiye'de üretilen yağlı tohumlu bitkiler ile kısa vadede yağ ihtiyacının karşılamasının mümkün olmadığını kaydeden Gizlenci, "Şu anda Türkiye'nin yağ üretimi ihtiyacının ancak yüzde 35-40'ı karşılanabilmektedir. Yüzde 65-70 oranında ithalat söz konusudur. Yağlı tohumlu bitkilerde kendine yeter duruma gelebilmemiz için mutlaka alternatif yağlı tohumlu bitkilere yönelmemiz gerekmektedir. Bu konuda da ilk akla gelen bitki kanoladır. Bugün Türkiye genelinde kanolanın her geçen gün ekiliş alanı artarak devam etmekte ve 300 bin dekar alanı geçmiş durumdadır" şeklinde konuştu.

Öte yandan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün hedefleri doğrultusunda Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde oluşturulması planlanan "Enerji Bitkileri Araştırma Merkezi" için Devlet Planlama Teşkilatı'na sunulmak üzere alt yapı projesinin hazırlandığı ve oluşturulacak merkezin 2010 yılında faaliyete geçmesinin planlandığı belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2008 Cuma 18:29:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?