4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Kanser ekonomiyi de tehdit ediyor

KANSER EKONOMİYİ DE TEHDİT EDİYOR

Türkiye'yi her yıl yaklaşık 2,8 milyar euro zarara sokan kanser hastalığı önlem alınmazsa, 2020 yılında 11,2 milyar zarara yol açacak.

1-7 Nisan Kanser Haftası ve 5 Nisan Ulusal Pediatrik Kanserleri Günü sebebiyle Mehmet Aydın Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM), İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, OMÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Dağdemir, KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Emine Akyazıcı bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Kanserin tüm dünyada ve Türkiye'de yüzde 22'lik oranla kardiovasküler hastalıklardan sonra ikinci en sık ölüm sebebi olması sebebiyle, en önemli sağlık sorunlarından birisini oluşturduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Kasapoğlu, kanserin bir toplum sağlığı problemi olarak görülmesi gerektiğini kaydetti. Kasapoğlu, kanserin tedavisindeki başarı oranının tatmin edici olmaması, hem kişinin kendisinde hem de yakınlarında psikososyal travmaya sebep olması sebebiyle korkulan bir hastalık haline geldiğini

belirtti.

"Kanser değişik sebeplere bağlı olarak sıklığı artan bir hastalıktır" diyen Kasapoğlu, "Kanserin hızla artışında, yaşlı nüfusun toplumdaki yüzdesinin artışı, sigara tüketiminin hızlı yükselişi, yanlış beslenme ve bazı enfeksiyonların rolü vardır. Eğer kanser artışındaki hız aynen devam edecek olursa 2030 yılı dolayında her yıl 27 milyon yeni kanser tanısı konacak, her yıl 17 milyon kişi yaşamını kanserden yitirecek ve kanserle yaşayan kişi sayısı 75 milyona yükselecektir. Olayın ekonomik boyutunda ise

her geçen gün tedavi maliyetinde artış kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. 2006 yılında Türkiye kanser tedavisine 2,8 milyar euro harcadı. Aynı hızla artarsa ve önlem almaz isek 2020 yılında bu sayı 4 misli artarak 11,2 milyar euro olacaktır" dedi.

KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Emine Akyazıcı, Samsun'daki vakalar hakkında bilgi verdi. 2001 yılında başlayan veri tabanı çalışmalarında toplam 28 bin 754 vakanın kayıt edildiğini vurguladı. 20 bin 154'ünün Samsun ikametli, 8 bin 600'ünün başka illerden geldiğini ifade eden Akyazıcı, Samsun'da olarak yıllık ortalama 2 bin 300-2 bin 500 yeni vaka olduğunu da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2010 Perşembe 16:52:02
Güncelleme :1 Nisan 2010 Perşembe 19:08:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?