6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Kanser geleceğin tehdidi

Samsun Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) sorumlu hekimi Radyasyon ve Onkoloji Uzmanı Dr. Emine Akyazıcı, dünyada 10 milyon olan kanser ölümlerinin 2020 yılında 17 milyona yükseleceğini, Türkiye'de sadece meme kanserinden ölümün 30 bin olduğunu söyledi.


Meme kanseri konusunda erken teşhis ve bilgilendirme için ebe ve hemşirelere yönelik düzenlenen eğitim programında kanser ve meme kanseri konusunda bilgi veren KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Emine Akyazıcı, insan vücudunu oluşturan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu kanserin oluştuğunu bilgisini verdi.


Tüm dünyada 10 milyon insanın kanserden etkilendiğini belirten Emine Akyazıcı, çevresel kirlenme faktörleri, kötü yaşam koşulları, beslenme ve sigaraya bağlı kanserlerin hızla artacağını 2020 kanser tanısı konulan insan sayısının 17 milyona, 2050 yılında ise 24 milyona çıkacağını ileri sürdü.


Kanserin olumsuz faktörlerinin alınacak önlemlerle üçte bir düzeyinde önlenebileceğini dile getiren Akyazıcı, "En sık görülen 10 kanserden 7'si tüm kanserlerin üçte ikisini oluşturuyor. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserlerden biridir. Üç dakikada bir kadına meme kanseri tanısı konulurken, 11 dakikada bir kadın ise meme kanserinden hayatını kaybetmektedir. Türkiye her yıl 30 bin civarında kadın meme kanserine yakalanmaktadır" dedi.


Akyazıcı, 20 yaşından sonra her bayanın meme kanseri kontrolü yapması gerektiğini, el yöntemiyle bayanın kendi başına kontrol yapmasının erken teşhis için önemli olduğunu kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 17:36:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?