2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Kanser haftası semineri

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde "Kanser Haftası" etkinlikleri çerçevesinde Sağlık Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından okullarda semine veriliyor.


Vezirköprü Sağlık Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Erkan Ulaşır, Meslek Öğretmenleri Ayşe Gergin, Saime Özçetin, Sevim Erginsoy, Arzu Bekçi ve okul öğrencileri, 20 köy ilköğretim okulunda ve ilçe merkezinde bulunan ilköğretim okullarında verdikleri seminerlerde öğrencileri kansere karşı bilgilendirdiler. Gazi Yatılı İlköğretim Okulu'nda öğrencilere kanser hakkında yapılan bilgilendirme toplantısında Sağlık Meslek Lisesi Okul Müdür Yardımcısı Erkan Ulaşır, Türkiye'de 100 bin kişinin erken yaşlarda sigara nedeniyle öldüğünü, Dünya Sağlık Örgütü'nün sigarayı en büyük sağlık sorunu olarak ilan ettiğini hatırlattı. Ulaşır, "Bazı gelişmiş toplumlarda sigara içme alışkanlığının azalması ve erken tanı, tarama programları ile kanserden ölüm hızlarında belirgin düşme sağlamıştır.

Kanser, sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp-damar hastalıklarından sonra en sık ölüm nedeni olan 2.hastalıktır. Tüm kanser ölümlerinin yaklaşık yüzde 40'ının sigara içimi ile ilgisi bulunmuştur. Beslenmenin kanserden korunmada büyük önemi vardır. Posalı gıdalarla beslenilmelidir. ABD'de sigara tüketimi son 20 yılda yüzde 33 azalmasına karşın, Türkiye'de yüzde 89 oranında arttığı ortaya çıkmaktadır. Sigaranın yol açtığı ölümler, tüm ölümlerin toplamından beş kat daha fazladır" dedi.


Bu hastalığın başta insanların kaybına neden olmakla beraber aynı zamanda ciddi ekonomik kayıplara da yol açtığını ifade eden Erkan Ulaşır, şunları söyledi: "Bu nedenle başlıca hedefimiz kanserin oluşumunu engellemek veya gelişen kanser hastalığını mümkün olduğunca erken teşhis etmek olmalıdır. Oluşumunu engellemenin yolu bilinen kanser yapıcı maddelerden, başlıca sigara olmak üzere, uzak durmaktır. Erken teşhis etmenin yolu ise kanser tarama programlarına katılmak, düzenli muayene olmak ve vücudumuzda meydana gelen herhangi bir anormal değişiklikte üşenmeden doktora gitmektir. Kanser, günümüzde eski zamanlardaki kadar korkulan bir hastalık değildir. Bu sebeple hastalıktan korkmamalı ve elden geldiğince onunla savaşılmalıdır."

iha
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 18:55:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?