5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Kanser merkezi projesi krediye takıldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Barış Diren, OMÜ olarak Türkiye'de bir ilk olacak olan 'Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi' projesi hazırladıklarını, ancak uluslararası kredi kuruluşlarının projeyi beğenmesine rağmen sağlıktaki belirsizlik yüzünden kredi vermediğini söyledi. 

Barış Diren, yaptığı açıklamada, ulusal sorumlulukları dahilinde 'Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi' projesi hazırladıklarını kaydetti. Türkiye'de kanser üzerine tek hastanenin Ankara'da bulunduğunu, bu hastanenin de donanım, kadro ve hizmet özellikleri bakımından rutin şekilde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Diren, "Oysa biz kanserle ilgili tüm bilgileri yabancıların yaptığı yayınlardan öğreniyoruz. Bizim hocalarımızı ABD'ye, Avrupa'ya eğitime göndeririz, onlar ne derse onu yaparız. Hali vakti yerinde olanlar kanser olunca doğru Amerika'ya giderler. Nasıl bundan 20 yıl önce kalp ameliyatı için Amerika'ya gidiliyordu, ama ülkemizde yapılan yatırımlarla artık bu sona erdi. Biz de 'kanser merkezi' projesini bu anlamda geliştirmiştik" dedi. 

'Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi' projesinin takriben 100 milyon dolarlık bir yatırım olduğunu dile getiren Diren, "Bu proje sadece Türkiye'ye değil, çevre ülkelere de hizmet verecek bir donanımlı proje özelliğindeydi. Devletimizin şu anda böyle bir yatırım planı yok. Böyle planlanan yatırımlara bütçe ayırma planı da yok. Bu projeye uluslararası kredi de bulduk. Fakat kredi firmaları doğrudan üniversiteyi kriter alıyor. Ama maalesef ülkemizdeki sağlık sektöründeki son bir yıl içinde yapılan 3 yasa değişikliği sebebiyle bir güvensizlik doğdu. Sağlıktaki belirsizlikler nedeniyle uluslararası kredi kurumları da, 'Siz 3 ayda bir kanun değiştirirseniz biz size nasıl kredi veririz' diyor. Kredi kuruluşları projemizi çok beğendi. Ama sistem değişikliği buna engel oldu. Projeye kaynak arayışlarımız sürüyor. Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da bu projeye çok önem veriyor. Proje bizim açımızdan rafa kalkmadı" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2006 Salı 11:40:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?