2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Kanser oluşumunda sigara faktörü

Samsun Lösemili ve Kan Hastalıklı Çocuklar Derneği (LÖSAM) Başkanı Prof. Dr. Davut Albayrak, kanserin oluşmasındaki en önemli etkenin sigara olduğunu söyledi.


LÖSAM tarafından 1-7 Nisan Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında okullarda öğrencilere yönelik bilgilendirme toplantıları yapılıyor. Gülsüm Sami Kefeli İlköğretim Okulu'nda 6. ve 7. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan ilk toplantıda LÖSAM Başkanı Prof. Dr. Davut Albayrak, kanser ile ilgili bilgi verdi. Gelişmiş ülkelerde kanser sıklığının ölüm sebepleri arasında ilk sırayı aldığını dile getiren Prof. Dr. Davut Albayrak, "Bu hastalıkların sıklığının azaltılması son derece önemlidir.

Koruyucu tedbirlerle kanser riskini azaltmaya çalışıyoruz. Kötü alışkanlıklar arasında sigara en önemli etkendir. Beslenme alışkanlığı ve bununla birlikte çevre kirliliği kanserin oluşmasında başı çeken durumlardır. Dünyada sigaranın bırakılması ile ilgili çeşitli kampanyalar yapılıyor. Amerika'da artistlerin açtığı kampanya gerçekten etkili oldu.

Sigara kanserle birebir ilişkisi olan en önemli maddelerden biridir. Akciğer kanseri ve damar sertliği gibi birçok hastalıkla alakalı bir durumdur. Alışkanlıkları bırakmak kolay değil, ancak son çıkan yasalarla kapalı ortamlarda sigara içmek mümkün olmaktan çıktı. Toplu yerde sigara içen biri, sonuçta sigara içmeyen başka birini rahatsız ederek, hakkına giriyor" dedi.
 

İha
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2009 Salı 16:21:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?