2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Kanser riski her yıl artıyor

Dünyada her yıl artan kansere bağlı ölümlerin 2020 yılında 7 milyondan 11 milyona, hastalığa yakalanma sayısının ise 11 milyondan 17 milyona yükselmesinin beklendiği bildirildi.

"1-7 Nisan Kanser Haftası" nedeniyle kanserin önemi, dünyadaki durumu, etkenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, dünyada yaklaşık 20 milyon kanserli hasta olduğunu, her yıl 11 milyon kişinin kansere yakalandığını söyledi. 2020 yılında dünyada kansere yakalanan kişi sayısının 17 milyona ulaşmasının beklendiğini belirten Kasapoğlu, "Her yıl 7 milyon kişi kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir. 2020 yılında bu rakamın da 11 milyona ulaşması
beklenmektedir. 2050 yılına 24 milyona yükseleceği öngörülmektedir. Kanser, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de hastalıklardan ölüm sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra yüzde 22'lik oranıyla ikinci sırada gelmektedir. Sigara halen kanserden ölümlerin yüzde 30'undan sorumludur. Kanserlerin büyük bölümünde tedavi için erken tanı çok önemlidir" dedi.

Kanserli hasta, hasta yakınları ve toplum için ciddi psikososyal sorunları ve işgücü kayıplarını beraberinde getirdiğine dikkat çeken Kasapoğlu, "Bütün bu faktörlerin yanında kanserin ciddi ölçüde önlenebilir bir hastalık olduğu gerçeği kanserle mücadele konusunun önemini arttırmaktadır. Kanserle mücadele üç aşamada ele alınabilir.

Kanser oluşumunda rol alan etkenlerle mücadele ederek, kanser oluşumunun engellemek, tarama yöntemleri ile tanının erken aşamada konması ve daha başarılı tedavi edilebilmesi, oluşmuş kanserin başarılı tedavi edilmesidir. Kanseri önlemek kanser kontrolünün en önemli aşamasıdır" diye konuştu.

Kasapoğlu, Tarama yöntemleri ile kanseri erken evrede yakalamanın oluşumundan sonra başarılı tedavi edilmesinin de bir o kadar önemli olduğunu ifade etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2009 Çarşamba 14:58:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?