5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Kara üzüme telli terbiye

Koroner kalp hastalıkları ve kanser gibi ölüm oranı yüksek hastalıkları önleyen ve bu hastalıkları tedavi edici özelliği bulunan kara üzümün, Karadeniz Bölgesi'nde ekonomik ürün haline getirilmesi çalışmaları başladı.
Bölgede kara üzümün her evin bahçesinde yetiştirildiğini ancak değerinin bir türlü anlaşılamadığını dile getiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çelik, "Kara üzümü bölgemizde terbiye edeceğiz. Bunun çalışmalarına üniversitemiz arazilerinde başladık" dedi.
Doç. Dr. Çelik, modern telli terbiye sistemlerinden çardak, V, Y veya geniş T şeklinde yerden en fazla 2 metre yükseklikte teller gerilerek kara üzümü terbiye edeceklerini dile getirerek, "Böylece ürünün budaması ve hasadı kolaylaşacak. Üniversitemizdeki çalışmaların dışında Çarşamba İlçesi'nde 6.5 dekar alanda bağ kurduk. Bu çalışmayı yaygınlaştırarak, kara üzümü pazara indirmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.
Kara üzümün pazarda 1.5-2 YTL'den satıldığını, bağdan çıkış fiyatının ise 0.50-0.60 YTL olacağını dile getiren Çelik, pazarın hazır olduğunu sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2006 Cumartesi 11:09:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?