5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

'Karadeniz Avro Bölgesi' oluşumu

Avrupa Birliği (AB) ve aday ülkeler arasında Karadeniz'de kıyısı bulunanların katılımıyla oluşturulacak 'Karadeniz Avro Bölgesi' oluşumu çalışmalarının 2. toplantısı Samsun'a gerçekleştirileceği bildirildi. 

Edinilen bilgiye göre, geçen yıl ilki Romanya'da düzenlenen ve Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin daveti üzerinde 2. toplantının Samsun'da yapılması kararlaştırıldı. Proje kapsamında AB nezdinde Karadeniz'deki iş birliğin parlamentolar boyutunda Karadeniz Parlamenterler Asamblesi, hükümetler arası boyutta ise Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı faaliyet gösteriyor. Avro-Bölge ise bu iş birliğinin yerel ve bölgesel boyutu olarak oluşturulmaya çalışılıyor. Çalışmalar kapsamında 2-3 Kasım tarihleri arasında AB üst düzey temsilcileri ile Karadeniz'e kıyısı bulunan AB ve aday ülkelerinden yerel yönetim temsilcilerinin yanı sıra Türkiye'den de olmak üzere 200 kişi katılacak. 

Yaptıkları davet sonrasında 2. toplantının Samsun'da yapılması kararının alındığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AB sürecindeki Türkiye ve Karadeniz için önemli bir çalışma olduğunu söyledi. 2 Kasım'da "Yerel Yönetim Projelerinin Bölge Kalkınmasındaki Rolü", 3 Kasım'da ise "Karadeniz'de Bir Avro-Bölgesi Kurulmasına Doğru" konulu konferans düzenleneceği belirten Yusuf Ziya Yılmaz, "Bu uluslararası konferansın Samsun'da yapılamasının önemli nedenlerinden birisi benim Avrupa Konseyi Türk Milli Heyeti'nin üyesi olmasının yanı sıra, Samsun'un Karadeniz'e kıyısı olan tüm ülkeler tarafından tanınması ve büyük ilgi görmesi, dolayısıyla, bir işbirliği ortamında kilit rol oynayabilecek olmasıdır. Samsun Konferansı sonunda bir sonuç bildirgesi yayınlanacak ve bu metin, bundan sonraki çalışmalara ışık tutacaktır" dedi. 

Samsun Konferansı'na katılım en üst düzeyde gerçekleşeceğini ve büyük bir birliktelik sağlanacağını dile getiren Yılmaz, şu bilgileri verdi:
"İsviçre'den AB Bölgeler Komitesi Başkan Yardımcısı Roger Kaliff konuşmacı olarak katılması büyük önem arz etmektedir. Avrupa Birliği'nin yerel yönetimlerle ilgili kurumu olan Bölgeler Komitesi'nin bu girişime ilgisi bundan sonra da AB ile daha yakın çalışılacağı ve özellikle AB fonlarından yararlanmanın Karadeniz'e kıyısı olan bölgelerimizde hızlanacağını göstermektedir. Ayrıca gerek Karadeniz ülkeleri, gerekse Avrupa Konseyi'den çok sayıda temsilci konuşmacı ve katılımcı olacaktır. Konferansın düzenleneceği 3 Kasım Cuma günü Avrupa Konseyi temsilcilerinin de katılımıyla bir basın toplantısı düzenlenecektir. Karadeniz Avro Bölgesi Avrupa Konseyi'nin Adriyatik Denizi'nde kurduğu ilk Avro Bölge'den sonra gerçekleştirilecek ikinci Avro Bölge'dir. Bu girişim daha sonra Baltık Denizi ve Hazar Denizi ile devam edecektir. Kuruluşu tamamlanan Adriyatik Avro-Bölgesi çalışmasında, sekreterya Hırvatistan'ın Pula şehrinde bulunmaktadır." 

Yılmaz, Samsun'un ilk defa bu kadar geniş kapsamlı uluslararası toplantıya ev sahipliği yapacağını da sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2006 Perşembe 17:33:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?