2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Karadeniz yeniden canlanıyor

"Karadeniz'deki Mersin Balığı Popülasyonlarını Geliştirme Projesi" ile mersin balıklarının üretimi, Karadeniz kıyı kesimi Yeşilırmak, Kızılırmak ve Sakarya nehirlerinde yoğunlaşacak.


200 milyon yıldır denizde yaşadığı sanılan, doğal ortamda 200-300 yıl yaşadığı tahmin edilen mersin balığı, omega 3 açısından oldukça zengin balıklar arasında gösteriliyor. Kılıçsız ve sadece omurga kemiği olan, boyu 4-4.5 metre, ağırlığı ise 650-700 kilograma kadar çıkan mersin balığının eti Avrupa'da 50 euro, havyarın kilosu ise 3 bin eurodan başlayan fiyatlarla satılıyor. Dünya piyasalarında ise havyarın kilosu 5-10 bin dolar ile sofraların en pahalı yiyecekleri arasında gösteriliyor. Mersin balıkları
(Acipenseridae) dünya genelinde nesilleri tehlikede olan ve birçok türü 'Kırmızı Kitapta' yer alan anadrom balıklar olarak değerlendirilirken, geçmişte Türkiye'de Karadeniz kıyılarında bulunan ve üremek amacıyla Kızılırmak, Yeşilırmak, Sakarya ve Çoruh nehirlerine giren 6 tür olduğu kayıt altına alındı.


Samsun Tarım Müdürlüğü Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Mehmet Gül, "Karadeniz'deki Mersin Balığı Popülasyonlarını Geliştirme Projesi" kapsamında araştırma yaptı. Habitat tahribi, kirlilik ve aşırı avcılık gibi nedenlerle Karadeniz kıyılarındaki mersin balığı türlerinin stokları hızla azalırken, koruma kontrol önlemleri artırıldı. Yedi ana iş paketinden oluşan projede Karadeniz'deki mersin balığı popülasyonlarının yapısı, üreme özellikleri, habitatların göç yolları ve yumurtlama alanları durumu, yasa dışı ve
kazara yakalanan balıkların miktarı, genetik yapı belirlenerek, canlı olarak balıkçılardan alınan balıkların muhafaza altına alınması planlandı. Balığın yaşam kaynağı Karadeniz'in kıyı kesimi ile Yeşilırmak, Kızılırmak ve Sakarya nehirlerinde çalışmalar yoğunlaştırıldı. Proje kapsamında 3 yılda toplam 120 civarında mersin balığı markalanarak, tekrar doğal ortamlarına bırakıldı. Araştırma akademik takvimi Şubat 2010'da tamamlanacak.


İngiltere'nin havyar borsasındaki en gözde ürünler, İran'ın Hazar Denizi kıyılarındaki mersin balıklarından elde ediliyor. İran, Rusya, Kazakistan, Romanya, Bulgaristan havyar üretiminde öncülük eden ülkelerin başında geliyor. Dünya pazarlarında satılan havyarların yüzde 90'ı İran ve Hazar Denizi kaynaklı. Mersin balığının gelişimi için Sakarya Nehri ve Karadeniz'e bu güne kadar 5 binden fazla balık bırakılırken, bin tonlara kadar çıkan balık üretimi son 10 yılda 10 tona kadar düştü.

iha
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2009 Cuma 13:06:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?