2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Karadeniz yıldızı'ndan güzel haber

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen azalan su kaynakları ve küresel iklim değişikliklerine dayanıklı mısır türü 'Karadeniz yıldızı'ndan verim alındı.


Son yıllarda meydana gelen iklim değişiklikleri üzerine çalışma başlatan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, mısır türü Karadeniz yıldızını geliştirdi. Çalışmaları tamamlanan mısır türünün Mayıs-Haziran gibi ekimine başlandı. Azalan su kaynaklarından dolayı sulama imkanının çok kısıtlı olduğu veya olmadığı alanlarda hibrit çeşitler yetiştirilemezken, kompozit yapısından dolayı Karadeniz yıldızı bu alanlar için en uygun mısır olarak gösteriliyor. Dr. Ahmet Öz, Halil Kapar, Mahmut Dok tarafından
yürütülen çalışma neticesinde üretimi sağlanan mısır, hem tane hem de silaj amaçlı olarak rahatlıkla yetiştirilebilirken, tohumluk fiyatının ucuz olması da bu çeşidin talep görmesini sağlıyor.


Ortalama bitki boyu 220-290 santimetre, ilk koçan yüksekliği 100-120 santimetre, makineli tarıma uygun, sarı, yarı sert dane yapısında, yaprakları yayvan olan Karadeniz yıldızının bin tane ağırlığı ortalama 400-450 gram olarak geliyor. Kompozit bir çeşit olduğundan tohumluğu üretimde 4-5 yıl kullanılabiliyor. Melez tohumluğun elde edilemediği durumlarda çiftçinin elindeki yerli çeşide göre çok daha verimli olarak gösteriliyor. Araştırmalarda, orta erkenci olarak belirlenirken, fizyolojik olum müddeti 120-125, silaj olum süresi 75-80 gün olarak hesaplandı. Karadeniz, Marmara, Orta Anadolu ve Trakya Bölgesi'nde dekara 3 kilogram tohumluk kullanılarak ekim yapılabiliyor. Dekara toplam 20 kilogram saf azot, 8 kilogram fosfor uygulanması verimi artırıyor. Şartlara göre değişkenli dane verimi dekar başı 700-1150 kilogram arasında değişiyor. Ortalama silaj verimi ise 4,5-5 ton olarak hesaplandı.

iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2009 Cumartesi 13:00:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?