2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

KARADENİZBİRLİK Fark ödüyor

Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (KARADENİZBİRLİK), 2008-2009 kampanya döneminde 40 milyon TL'ye ek olarak üreticiye 2 milyon TL daha fiyat farkı ödeme kararı aldı.
 

Ürün alımını tamamlayan ve yaklaşık 30 bin üyesi bulunan KARADENİZBİRLİK, 76.5 Kr'den 52 bin ton ayçiçeği, 55 Kr'den bin ton da soya ürünü alıp, üreticiye toplam 40 milyon TL ödeme yaparken, avans fiyatını piyasa şartlarına göre oluşan fiyat farkı nedeniyle yükseltti. Birlik, 76.5 Kr olan ayçiçeği avans fiyatına 2.5 Kr artış yaparak kilogram fiyatını 80 K

r'ye, 55 Kr olan soya kilogram fiyatına 2.5 Kr artış yaparak 57.5 Kr'ye yükseltti.
KARADENİZBİRLİK Genel Müdürü Ünal Erarslan, piyasada oluşan olumsuz şartlara rağmen, üreticinin alın terini karşılamak için azami gayret gösterdiklerini, üretici girdi masraflarının yüksek olmasına rağmen yeterli olmasa da 2 milyon TL bir fark ödenmesinin kararlaştırıldığını söyledi.
Krizden etkilenen üreticilerin alın terinin karşılığını daha fazla vermeyi arzu ettiklerini ama ekonomik krizle birlikte birliğin hasılasının düştüğünü belirten Erarslan, "Biz bu fiyat farklarını risklere ve artan maliyetlere rağmen vermekteyiz. Üreticimizin mağdur olmaması, yağlı tohumda devamı sağlamak, bir sonraki yılda ekimi artırma gayretindeyiz. Fark,gübre tohum ve mazottaki artışın yarısını dahi karşılayamamaktadır" dedi.


Rekolte fiyatlarının geri çekildiğini, yurt dışından ihraç edilen yağlı tohumun fiyatının 800 dolardan 300 dolara kadar düştüğünü vurgulayan Ünal, yurt içindeki düşüşün iç pazardaki fiyatları da aşağı çektiğini dile getirdi. Yılda 2.5 milyar dolar değerinde yaklaşık 1 milyon ton ayçiçeğinin ithal edildiğini kaydeden Ünal, bunun 500 bin tonunun ise Türkiye'de üretildiğini açıkladı.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2009 Pazartesi 18:21:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?