4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Karadenizbirlik'ten çiftçiye ödeme

KARADENİZBİRLİK'TEN ÇİFTÇİYE 24 MİLYON TL

Alım sezonunu kapatan Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Karadenizbirlik), 28 bin ton ürün karşılığı çiftçiye 24 milyon TL'lik peşin ödeme yaptı. Birlik, 2010-2011 sezonu yağlık soya alım kampanyasını da başlattı.

Genel merkezi Samsun'da olan Karadenizbirlik, 2010-2011 yılı ayçiçeği alım sezonunu tamamladı. Çeşitli kooperatiflerinde 28 bin ton ayçiçeği alımı yapan Birlik, bunun karşılığında üreticiye 24 milyon TL peşin ödeme yaptı. Karadenizbirlik, 2010-2011 sezonu soya alımlarına da başladı.

Ayçiçeği kampanyasını tamamladıklarını, her sezon olduğu gibi bu sezon da çiftçiyi mağdur etmeden ürün bedellerini peşin ödediklerini belirten Karadenizbirlik Genel Müdürü Ünal Eraslan, "2010-2011 kampanyasında alımı yapılan ayçiçeği ürününe ait fiyat farkı ödemesine ilişkin değerlendirme ve çalışmalar devam ediyor. Ayçiçeği ürünü için ileride ilave fiyat farkı ödemesi yapılacak" dedi.

Karadenizbirlik'in bugüne kadar aldığı ürün miktarı ve açıkladığı ürün alım fiyatlarıyla üreticinin hem fiyat hem de alım garantisi olduğunu söyleyen Erarslan, "30 binin üzerindeki bölge üreticisinin sorumluluğunu da üstlenen Karadenizbirlik, aynı zamanda serbest piyasadaki fiyat oluşumunda da her zaman belirleyici olmuş, ürün için alım garantisi veren Karadenizbirlik sayesinde piyasadaki diğer alıcıların üretici aleyhine fiyat geliştirmeleri önlenmiştir. Birlik tarafından açıklanan avans fiyatlar baz alınarak piyasa fiyatları artırılmıştır" diye konuştu.

Üreticinin kazancı için üretim devamlılığı yönünde planlamalar yaptıklarını da söyleyen Ünal Erarslan, "Amacımız yağlı tohum üretiminin artırılması, çiftçimizin yağlı tohumdan para kazanmasının sağlanması ve bir sonraki sezon tekrar ürününü ekmesidir" şeklinde konuştu.

Öte yandan, Karadenizbirlik olarak, 2010-2011 sezonu yağlık soya ürün alım kampanyasını başlattıklarını açıklayan Genel Müdür Ünal Erarslan, "Sezonu 0.70 TL/kg(70 kuruş) avans fiyat belirleyerek açtık. Birlik olarak 2 bin 500 ton soya alımı hedefliyoruz. Ayçiçeği üreticisine olduğu gibi soya üreticisine de ürün bedellerini peşin olarak ödeyeceğiz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2010 Çarşamba 14:16:03
Güncelleme :20 Ekim 2010 Çarşamba 15:12:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?