6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Karadeniz'e kirlilik tehdidi

Karadeniz en çok, bilinçsizce oluşturulan çevre kirliği neticesinde evsel ve endüstriyel atık tehdidi altında.


'Uluslararası Karadeniz Günü' nedeniyle İl Çevre ve Orman Müdürü Kadir Kılıç, TEMA Samsun İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, Deniz Temiz Derneği Samsun Temsilcisi Şükrü Arapoğlu ile birlikte basın açıklaması yaptı.


İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda konuşan Kadir Kılıç, Karadeniz'in temiz kalması ve korunması için ciddi çalışmaların yapıldığını belirterek, kirliliğin ana nedeni olarak evsel ve endüstriyel atıkları etken gösterdi. Sadece işletmelerde deşarj konusunda eksiklikler nedeniyle 1 milyon YTL cezai işlem uyguladıklarını kaydeden Kılıç, toplumsal duyarlılık gerektiğini vurguladı. Çevrenin ve Karadeniz'in korunması için örnekler veren Kılıç, "Belediyeler atık su ve arıtma konusunda gerekli koruma önlemlerini almalı. Tıbbi atıkların bertarafı için Samsun'da sterilizasyon ünitesi kuruldu. Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren tesisler için iş temin planı oluşturuldu, ihale aşamasına gelindi" dedi.
Yağların berteraf edilmesine değinen Kılıç, 1 litre kullanılmış yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğine dikkat çekti.


Deniz Temiz Derneği Temsilcisi Şükrü Arapoğlu, balık popülasyonunda yaşanan azalmaların ve TEMA ile ortak yürütülecek çalışmaların üzerinde durdu.
TEMA İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez ise çevre konusunda yasa, eğitim ve kaynak noktalarının gerçekleşmesi gerektiğini kaydetti. Yasaların caydırıcı olduğunu ama uygulamada eksiklikler bulunduğu ifade eden Sönmez, eğitim ve merkezi yönetimden sağlanacak kaynaklarla denizi ve çevreyi kirletecek unsurların engellenebileceğini belirtti. Sönmez, Karadeniz'de en büyük tehdidin ise petrol tankerleri olduğunu vurguladı.

İha
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 16:49:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?