6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Karadeniz’e yıldız evi

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ndeki (OMÜ) ilk Türk yapımı planetaryum, geçen hafta düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Eğitim Fakültesi Dekanı, planetaryumun proje yürütücüsü Prof. Dr. Hüseyin Kalkan, "Üniversitenin imkanlarıyla 300 bin YTL gibi çok düşük maliyete planetaryum kurup, Türkiye’de bir ilke imza attık. Planetaryumlar gençlerimize, halka fen alanında doğayı, evreni, astronomiyi, en iyi anlatan sanal ortamdır" dedi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Planetaryumu, Kurupelit Kampusu’nda. Yıldız evi, gezegen evi ya da uzay tiyatrosu olarak da bilinen yapıda, gökcisimleri dünyadan göründükleri şekliyle yarı küresel bir kubbe ekran üzerinde gösteriliyor. 30 kişinin aynı anda yararlanabileceği planetaryum, üniversite öğrencilerinin yanı sıra gökyüzü hakkında bilgi edinmek isteyen vatandaşlara da açık olacak.

Amerika’da 1500, Avrupa’da ise 500 planetaryum bulunurken, Türkiye’de biri İstanbul Tuzla’da, diğeri İzmir’de olmak üzere toplam iki planetaryum var. Karadeniz’in ilk profesyonel gözlemevini üç yıl önce kurduklarını söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Kalkan, "Planetaryum maliyetinin 5 milyon dolara kadar çıktığını öğrenince, acaba biz yapabilir miyiz, diye düşündük. 300 bin YTL gibi bir rakama mal ederek ülkemizin ilk yerli planetaryumunu kurduk" dedi.

hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2008 Pazartesi 14:48:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?