6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Karadeniz'in en modern meyve bahçesi

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde bulunan Samsun Meyvecilik Gıda San. ve Tic. A.Ş.'nin(SAMMEY), Karadeniz Bölgesi'ndeki en büyük ve en modern meyve üretim çiftliği olduğu bildirildi.

2004 yılı kasım ayında 23 iş adamının bir araya gelerek kurduğu SAMMEY, 19 Mayıs ilçesine bağlı Çandır köyünde 645 bin 300 dönüm arazi satın alarak faaliyete başladı. 2005 yılında teslim aldığı araziye 2006, 2007 ve 2008 yıllarında 130 bin sertifikalı meyve fidanı diken firma, ilk ürününü geçen yıl aldı.

Bölgede meyveciliği geliştirmeyi, istihdam oluşturmayı ve ihracat yapmayı hedefleyen SAMMEY, meyvecilik entegre tesisi ve paketleme tesisi kurma çalışmalarını da sürdürüyor.

Her şeylerini borçlu oldukları bu topraklara yatırım yapma kararının şirketlerince alındığını söyleyen SAMMEY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kasap, şirketin kuruluş çalışmaları hakkında bilgi vererek, "Projemizin mimarı ortağımız, Yönetim Kurulu Üyesi ve İşletme Müdürü Mustafa Karabıyık bu konuda İtalya'da incelemelerde bulunmuş, merkezi Adana da bulunan 'Frutaş' firması ve İtalya'nın 'Zanzi' firması ile birlikte Ar-Ge çalışmaları yapılmış, Samsun'da bodur meyve üretimi yapılabileceği anlaşıldıktan sonra şirketimiz, Samsun ili 19 Mayıs ilçesi Çandır köyü mevkisinde bulunan 645 bin 300 metrekare araziyi satın almıştır. Arazi, sahipleri tarafından Ekim-2005 sonunda şirketimize teslim edilmiştir. Süratle dikimini yapacağımız alanların toprak ıslah işlerine başlanmış, toprak fidan dikilecek hale getirilmiştir. Her şeyimizi borçlu olduğumuz bu topraklara yatırım yapma kararı alan şirketimiz, Avrupa'nın en eski ve tecrübeli kuruluşlarından İtalyan 'Zanzi' firmasından, Türkiye'deki distribütörleri olan 'Frutaş' firması vasıtasıyla 2006 yılı hedefimiz olan 92 bin adet sertifikalı meyve fidanı ithal etmiş ve bu fidanların tamamı 2006 yılı ilkbaharında toprakla buluşmuştur. 2007 ve 2008 yıllarında dikilen fidanlarla birlikte toplam fidan sayısı 130 bin adet olmuştur. Yine 2006 , 2007, 2008 yıllarında arazide ıslah çalışmalarına devam edilmiş olup, 2009 yılı ilkbaharından itibaren fidan dikimine devam edilecektir. Dikim süresince günlük 40-50 kişi istihdam edilmiştir. Halen beşi ziraat mühendisi olmak üzere 12 kişi istihdam edilmektedir. Yine geçici işçi statüsünde günlük 25 kişi çalışmaktadır. Üçüncü yıldan itibaren hasat sezonunda istihdamın günlük 80 ile 100 kişi arasında olacağını tahmin etmekteyiz" dedi.

"HEDEF, EKONOMİYE KATKI SAĞLAMAK"

Ortaklarının her birinin ciddi ve önemli birer yatırımcı olduğunu, şirket kurulduktan sonra, hangi alanlara yatırım yapılabileceğinin araştırıldığını ve iki temel esas alındığını belirten Kasap, "Bunlardan birincisi ve en önemli olanı; serbest piyasa ekonomisinin gereği olarak birlikte iş ve yatırım yapılabileceğini göstermek, ikincisi ise Samsun ve Karadeniz Bölgesi'nde bugüne kadar gerekli yatırım yapılmayan bir alana yatırım yapmaktır. Şirketimiz bu iki hedefe de ulaşmıştır. Şirketimizin amacı öncelikle son sistem üretim tekniklerini kullanmak ve yaygın hale getirmek, çevre üreticilerini bu konuda teşvik etmek, her türlü yardımı sağlamak, kaliteli, sağlıklı meyve fidanı temin etmek ve üretmek, daha verimli üretim sureti ile üreticilerin gelir seviyesini yükseltmek ve istihdamı artırmak, dolayısıyla Samsun ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamaktır" diye konuştu.

Arazinin tamamının kenarının çevrildiğini, arazi içine 2.5 km. uzunluğunda yol yapıldığını, elma, armut, şeftali, kiraz gibi fidanların dikildiği alanlara telli terbiye sisteminin kurulduğunu dile getiren Ahmet Kasap, "Damlama sulama sistemi ile ilgili proje yurt dışında uzman bir firmaya yaptırılmış olup, sulama sistemi ile ilgili malzeme ve ekipmanlar yine yurt dışında bulunan bu firmadan ithal edilerek, en son sulama teknikleri ve sistemleri kullanılmıştır. Su ihtiyacını karşılamak üzere arazinin üst kısmına 5 bin tonluk su havuzu yapılmış, ancak bu havuzda depolanan suyun ihtiyacı karşılamayacağı anlaşıldığından aynı yere 20 bin ton suyu depolayabileceğimiz yeni bir havuz yapılmıştır. Gübreleme sulama sistemi vasıtasıyla, zararlılarla ilgili mücadele de son sistemlerle yapılmaktadır. İşlerin yürütülmesi, toprağın işlenmesi ve bakım için gerekli bütün araç ve gereçler satın alınmıştır. Elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yaklaşık 2 km. elektrik hattı ve 2 adet trafo şirketimiz tarafından tesis ettirilmiştir. Çiftliğimizde hava durumu konusunda erken uyarı yapabilecek bir meteoroloji istasyonu kurulmuştur. Toprağın ne zaman suya ihtiyacı olduğu da meteoroloji istasyonunun verilerine göre tespit edilmektedir. Çiftliğimizde Samsun'da ilk defa olarak saksılara bodur meyve fidanı dikimi yapılmış olup, evinde veya iş yerinde güneşli müsait yeri olanlar bunları meyveli hali ile çiftliğimizden temin edebileceklerdir" şeklinde konuştu.

"MEYVE SUYU ENTEGRE TESİSİ KURULACAK"

Bahçe ve süs bitkileri üretimiyle ilgili çalışmalarının devam ettiğini, halkın kullanımına da açık olacak bir sosyal tesis ve meyve evinin arazide yerinin ayrıldığını ve yapımına başlandığını anlatan Kasap, şunları söyledi: "Üretim yeterli seviyeye geldiğinde meyve suyu ve diğer entegre tesisler kurulacaktır. Kurduğumuz tesiste bütün çalışmalar bilimsel ve teknik esaslara göre yapılmaktadır. Bu tesis Karadeniz Bölgesi'nde bu büyüklükte bilimsel ve teknik esaslara dayanan ilk modern tesistir. Yaptığımız iş Samsun ve çevresinde heyecan ve sevinç ile karşılanmış, çevre üreticileri için ümit vaat eden bir yatırım haline gelmiştir. Üreticilere kaliteli ve sertifikalı fidan temini de dahil olmak üzere modern, bilimsel en son tekniklerin kullanıldığı tesisler kurulmasında her türlü yardımı yapacağımızı taahhüt ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu şekilde üretim tesislerinin yaygınlaşacağını tahmin ediyoruz. Yüksek verimli bahçe ve tesisler, üreticiler, Samsun ve Türkiye'mize ekonomik olarak büyük fayda sağlayacaktır. İstihdama önemli katkısı olacaktır. SAMMEY çiftliği modern bir üretim tesisi olarak bu işin lokomotifi olacaktır. Şirketimizin yaptığı yatırımlar çok önemli miktarlara ulaşmış olup, beldeye ekonomik hareketlilik getirmeye başlamıştır."

Yüksek verimli bahçe ve tesislerin, üreticiler, Samsun ve Türkiye'ye ekonomik olarak büyük fayda sağlayacağını belirten Ahmet Kasap, şöyle devam etti: "İstihdama önemli katkısı olacaktır. SAMMEY çiftliği modern bir üretim tesisi olarak bu işin lokomotifi olacaktır. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığımızın başlatmış olduğu 'Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'na' 250 ton kapasiteli soğuk hava deposu projesiyle katıldık, projemiz kabul edildi. Tamamı 343 bin YTL olan proje bedelinin yüzde 50'si olan 171 bin 500 YTL'yi bakanlığımızdan hibe olarak almaya hak kazandık. Soğuk hava deposunun kapasitesini şirketimiz imkanlarıyla 650 tona çıkarmış bulunmaktayız. Soğuk hava deposu için alınan hibe desteği dışında hiçbir yerden kredi ve yardım alınmamıştır. Bugüne kadar yapılan bütün yatırımlar şirketimiz öz sermayesinden karşılanmıştır. Samsun ve çevresinin ihtiyacı olması ve önümüzdeki yıllarda 'SAMMEY'in teşvik ve öncülüğünde meyve üretiminin artacak olması nedeniyle, gerek çiftliğimizin gerekse çevre üreticilerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere büyük kapasiteli soğuk hava deposu ve tam otomatik meyve ve sebze paketleme tesisi kurmayı hedeflemiş bulunuyoruz. Her iki tesis ile ilgili proje çalışmalarımız devam etmektedir. Bu tesisleri de en kısa süre içerisinde Samsunumuza kazandırmayı düşünüyoruz."

"EN BÜYÜK HEDEFİMİZ İHRACAT"

SAMMEY'in öncelikle Samsun ve çevresinde, Karadeniz Bölgesi'nde meyve üretimini yaygınlaştırmayı amaçladığını dile getiren SAMMEY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kasap, sözlerine şöyle tamamladı:

"En büyük hedefimiz ihracattır. Üretilen meyveleri ihraç etmeyi planlıyoruz. Üreticilere kaliteli, sağlıklı ve yüksek verimli fidan temin edeceğimiz gibi, bahçe ve tesis kurulmasında da yardımcı olacağız. Bilgi birikimimizin tamamını kendilerine aktaracağız. Üretilen meyvelerin saklanması konusunda soğuk hava deposu güvencesini şimdiden veriyoruz. Bizim kalite ve standartlarımıza uygun olması koşulu ile satmak isteyen üreticilerin meyvelerini de satın alma garantisi veriyoruz. Üreticilerimizi bilgilendirmek maksadıyla konferans, kurs, seminer, broşür dağıtma gibi faaliyetleri yürütmeyi hedefliyoruz. Şimdiden çiftliğimiz idareciler, halkımız ve çiftçilerimiz tarafından çok yoğun bir şekilde ziyaret edilmekte ve kendilerine gerekli bilgiler verilmektedir. Biz 'SAMMEY' olarak Bafra ve Çarşamba ovalarının gidişatını değiştirmeye karar verdik. Bunun Samsun için çok büyük ve önemli bir proje olduğuna inanıyor ve önemsiyoruz. Samsun SAMMEY çiftliğinde hayat bulacak."

.
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2008 Çarşamba 13:00:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?