2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Kardeşinin iliği ile sağlığına kavuştu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Karadeniz Bölgesi'nde çocuk hastalarda ilk kemik ilik naklini gerçekleştirdi.


OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Hematolojisi Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Kemal Baysal, Prof. Dr. Davut Albayrak, Prof. Dr. Feride Duru, Doç. Dr. Tuna Fışkın, Doç. Dr. Emel Özyürek ve Doç. Dr. Canan Albayrak'tan oluşan ekip, Sadettin Vasfi Baysal Çocuk Kök Hücre Nakil Merkezi'nde gerçekleştirdikleri kemik iliği nakli ile üniversite adına büyük bir başarıya imza attılar. 3 yaşında kemik iliği hastalığına yakalanan 7 yaşındaki Beyza Tuzen, 2.5 yaşındaki kardeşi Melek Sude Tuzen'den alınan kemik iliğinin kendisine nakledilmesi ile tekrar hayata döndü.
Doç. Dr. Tuna Fışkın, Karadeniz'de ilk kemik ilik naklini başarıyla gerçekleştirdiklerini belirterek, "Hastamız 5 yıldır bizim merkezimiz tarafından takip edilmekteydi. Nakil ünitemiz daha henüz hizmete geçti. Bu proje, 5 yıllık bir çalışmanın sonunda gerçekleşti. Bu nakil işleminde üniversitemizden her açıdan destek gördük. Hep birlikte bu işi başardık. 6 yataklı nakil ünitemizin devreye girmesiyle bölgesel ve ulusal anlamda bu noktada hizmet vermeye çalışacağız. Hastamızla ilgili gelişmeler oldukça iyi. Hastanın kan değerleri yükselmeye başladı. Yetişkin hastalarda Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi bu nakilleri yapmaktaydı. Ama çocuk hastalarda Karadeniz Bölgesi'nde ilk kemik iliğini gerçekleştiren merkez biziz. Bu konuda Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Akif Yeşilipek ve Uzman Dr. Gülsun Tezcan Karasu'nun da bu projede bizlere büyük desteği olmuştur" dedi.


Prof. Dr. Davut Albayrak, OMÜ'nün Çocuk İliği Nakli Ünitesi'ne kavuşarak çok büyük bir eksiğini tamamlayıp komple bir servis haline geldiğini söyledi.
OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Haydar Şahinoğlu da, OMÜ'de Karadeniz Bölgesi'nde çocuk hastalarında yapılan ilk kemik ilik naklinin bölgeye ve ulusal düzeyde Türkiye'ye önemli katkılar sağlayacağını belirtti.
Anne ve babası Akdeniz anemisi taşıyıcısı olan 7 yaşındaki Beyza Tuzen, gen teknolojisi kullanılarak dünyaya gelen kardeşi "Melek" sayesinde sağlığına kavuşacak. Beyza Tuzen'in anne ve babası Emine-Uğur Tuzen çifti, çocuklarının kurtuluşunun kardeşlerinden alınacak ilikle olacağını öğrendikten sonra ikinci kızları Melek Sude'nin genetik tüp bebek yöntemiyle dünyaya geldiğini ve 2.5 yaşındaki kızları Melek'ten alınarak yapılan kemik iliği nakli ile Beyza'nın sağlığına kavuşacağını ifade ettiler. Tuzen çifti, ilik naklini gerçekleştiren doktorlara da teşekkür etti.

iha
Yayın Tarihi : 10 Mart 2009 Salı 11:59:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?